Honderden Friese huurders krijgen betalingsregeling door coronacrisis

25 sep 2020 - 06:53

Honderden huurders in Fryslân hebben de afgelopen maanden een betalingsregeling afgesproken met hun verhuurders over de huur. Dat blijkt uit informatie die Omrop Fryslân heeft opgevraagd bij dertien woningcorporaties in onze provincie.

Foto: Pixabay

Het gaat in totaal om 425 huurders, waarbij er afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld betalingsachterstanden. In de meeste gevallen gaat het om zzp'ers, uitzendkrachten en mensen met een nulurencontract. Zij zijn het minst zeker van hun inkomen en door de lockdown kwamen zij het snelst in de problemen.

Niet bij alle woningbouwverenigingen komt het probleem voor. Zo vertelt Peter Ernst, voorzitter van PSBV Wonen, telefonisch dat er bij zijn vereniging geen enkel geval bekend is. Zijn huurders zijn vooral oudere mensen die AOW krijgen. De coronacrisis heeft geen invloed op hun uitkering of pensioen, zoals bij zzp'ers. Ernst: "Direct in het begin van de lockdown kreeg ik meteen drie of vier aanvragen voor een betalingsregeling. Maar daar is nooit een vervolg aan gegeven."

Redacteur Eva Meesterberends over de Friese woningbouwcorporaties

Bij Accolade zijn 137 gevallen bekend. Op 16.000 huurders, valt dat volgens Accolade enigszins mee. "Wij waren er om eerlijk te zijn wel van uitgegaan dat het probleem groter zou zijn. Ik vind het daarom ook fijn dat we vanaf het begin al hebben kunnen aangeven dat we mensen kunnen helpen en dat we die groep klein hebben kunnen houden", zegt Irene Willems.

De coronacrisis is echter nog niet aan het eind en dus kan de groep huurders die in de problemen zit nog wel groter worden. Dat weten ze ook bij Accolade. "Dan wordt het lastiger. Maar we hebben ook de afspraak gemaakt dat we dan gaan kijken wat de ontwikkelingen zijn. Hoe kunnen we met onze samenwerkingspartners zoals de gemeente, die zijn een hele belangrijke partij hierin, kijken naar goede oplossingen. We houden er zeker rekening mee dat het kan veranderen, maar in deze crisis is het heel lastig vooruit kijken", aldus Willems.

Huurcommissie

Als mensen door de coronacrisis de huur van hun woning niet meer kunnen betalen en er geen afspraken gemaakt kunnen worden met de verhuurder, dan kunnen huurders altijd nog een beroep doen op de 'Huurcommissie'. Zij houden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken bij of verhuurders wel maatwerk leveren aan huurders die door de coronacrisis in de problemen komen.

Irene Willems van Accolade

(Advertentie)
(Advertentie)