Ooststellingwerf krijgt vierde wethouder, raad neemt advies Hayo Apotheker over

24 sep 2020 - 12:24

Een vierde wethouder moet de gemeente Ooststellingwerf weer bestuurbaar maken. Die oplossing werd woensdagavond unaniem aangenomen door de raad. Door versplintering is er geen meerderheid meer voor dit college en daardoor werden besluiten uitgesteld. Onafhankelijk adviseur oud-burgemeester Hayo Apotheker heeft op verzoek van de gemeente onderzocht hoe het beter kan.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De onderlinge verhoudingen kunnen beter, zei Apotheker. "Tussen de fracties, maar ook in de fracties zelf en in de samenwerking met het college. De raad vindt vaak dat een uitstel van het college te veel in detail is uitgewerkt en geen ruimte laat voor andere meningen. En het college denkt: 'Mensen, even doorzetten. Niet zo zeuren.' Kortom: er is wat wrijving."

Hayo Apotheker vindt dat een vierde wethouder cruciaal is. "Dat is de sleutel om het andere ook op te kunnen lossen: betere verhoudingen, meer werken, meer sessies, geen kant-en-klare eindvoorstellen, maar meer open dialogen."

Een nieuwe start met een extra wethouder zal helpen de problemen op te lossen. "Van een meerderheid die nu no een minderheid is. En er komt een beter samenwerking en communicatie tussen het college en de gemeenteraad."

Apotheker adviseert de politiek in de gemeente een agenda op te stellen van wat ze kunnen doen in het anderhalve jaar dat ze nog in functie zijn.

Adviseur Hayo Apotheker - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Hayo Apotheker

Sierd van Weperen van de grootste oppositiepartij de VVD omschrijft het probleem: de acht raadsleden geven geen rugdekking meer aan het college, want vijf zijn opgestapt uit de coalitie. Het college krijgt geen goede adviezen van de raad.

Politieke antenne

Het driepersoonscollege heeft, volgens Van Weperen, te weinig politiek antenne. Een vierde wethouder kan ervoor zorgen dat de politieke antenne weer kan ontvangen. "Ze zijn wel goed in het zenden, maar ze ontvangen veel te weinig signalen van wat onze inwoners willen."

"Vreemde ogen dwingen"

Over de mogelijkheid van een vierde wethouder is in augustus ook al eens gestemd. De VVD was een van de indieners. Toen was er geen meerderheid voor en werd besloten een onafhankelijk adviseur een analyse te laten doen. Dat werd oud-burgemeester Apotheker en hij kwam met hetzelfde advies. "Vreemde ogen dwingen", zegt Van Weperen.

Over zijn voorkeur voor de politieke kleur van de nieuwe wethouder wil Van Weperen zich nog niet uitlaten. Het moet iemand zijn met veel politieke ervaring "die het onbehagen in de raad kan wegnemen."

Sierd van Weperen

(Advertentie)
(Advertentie)