Escaperoomspel 'Anno N.' moet pesten op Friese scholen tegengaan

Anno N. versus schoolkinderen is een nieuw ontwikkeld educatief escaperoom-spel voor het basisonderwijs. Met elkaar in plaat van tegen elkaar, dat is de enige manier waarop leerlingen met dit interactieve spel uit de greep van hacker Anno N. kunnen komen. Met dit project pakken de Afûk, Omrop Fryslân en het Friesland College het pesten op school aan.
Escaperoomspul 3
De start van het project is op basisschool de Bloei in Terherne. Directeur Tjitske van Akker-Postma is door hacker Anno N. opgesloten. De leerlingen van de school weten echter nog niet waar ze zit. Door het oplossen van een rebus kunnen ze achterhalen waar de directeur is en hoe zij vrij kan komen.

Opgesloten

Na een tijdje wordt duidelijk dat de directeur in de gymzaal is te vinden. Maar dan blijkt dat de sleutel weg is. "Wij moesten een code invoeren," zegt leerling van groep 7/8 Maud Koopmans. "Toen konden wij een opdracht maken en zo konden we de sleutel vinden."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Die opdracht bestaat uit het maken van letters door de leerlingen. Ze krijgen verschillende opdrachten en de antwoorden daarop zijn een bepaalde letter. Die letter moeten ze uitbeelden. Aan het einde van alle opdrachten komt er een zin uit alle letters. Dan is duidelijk waar de sleutel is en kan de directeur vrij komen.

Tegen pesten

Bij de opdrachten moeten alle leerlingen samenwerken. Dat is het doel om pesten tegen te gaan. Anno is vroeger veel gepest en wil wraak nemen op de school. "Gepest worden is nooit leuk," vertelt Tessa Schuurman van groep 7 en 8. "Maar dit is ook niet de oplossing. Je kan er beter met de juf en de klas over praten."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het project 'Anno N' is een samenwerking van het taalinstituut Afûk, scholengemeenschap Friesland College en Omrop Fryslân. Zij hebben het spel bedacht.

Taal eigen maken

Naast het bespreekbaar maken van pesten, heeft Anno N. nog een doel. "Wij willen kinderen graag thuis laten voelen in de Friese taal," zegt Halbe Piter Claus. Hij is projectleider uit naam van de Omrop. "Je bent eigenlijk bezig met het Fries zonder dat je het in de gaten hebben. Het lift op een natuurlijke manier mee. Dat is een krachtige manier om bezig te zijn."
Verslaggever Willem Vermeltfoort was er bij
Anno N. is voor alle scholen in Fryslân te bestellen. Vanaf woensdag is dat mogelijk. Zij kunnen mailen naar de Afûk. De afgelopen weken zijn er al verschillende pilots geweest. "Daar waren veel positieve reacties op," zegt Fokke Jagersma van de Afûk. "Wat ik het mooist vond was de reactie van een meisje uit groep 5. Zij vroeg hoe we Anno konden helpen. Hij is dan wel de slechte persoon in dit verhaal, maar hij is vroeger veel gepest. Dat meisje stelde voor om Anno positief tegemoet te komen. Dat is toch mooi!"