Dichter van Fryslân Nyk de Vries begint scholentoernee in Wolvega

22 sep 2020 - 13:41

Dichter van Fryslân Nyk de Vries is begonnen met een toernee langs scholen in de provincie. Als eerste was dinsdag het Terra Wolvega aan de beurt, nota bene een gebied waar van oudsher geen Fries maar Nedersaksisch wordt gesproken. De Vries las korte Friestalige fragmenten voor op muziek. De leerlingen vonden het "leuk en leerzaam."

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries begjint yn Wolvegea mei skoalletoer

"Mijn vader wilde het liefst dat ik naar de mavo in Burgum ging. Een mooi, klein schooltje, zei hij. Het werd het Lauwers College in Buitenpost. Een grote streekschool die er zoveel zijn in Fryslân. Jongeren uit de wijde omtrek gingen daarheen. Elke ochtend weer. Op de fiets in lange rijen achter elkaar."

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries op middelbere skoalle yn Wolvegea. - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Met de literatuur-dichtles in de bovenbouw havo/vwo wil Nyk de Vries wijzen op de schoonheid van literatuur en waarom het zo mooi kan zijn. "Ik begint een verhaal over spijkers en over mijn vader. Daarmee wil ik laten zien dat het niet over verheven dingen gaat, maar over gewone dingen. De wereld in de boeken kan je iets leren over je eigen wereld."

De leerlingen van het Terra Wolvega vonden de les 'leuk en leerzaam'.

Nyk de Vries

Scholen die de Dichter van Fryslân ook willen uitnodigen, moeten er snel bij zijn, want Nyk de Vries is bijna volgeboekt.

(Advertentie)
(Advertentie)