Bezorgdheid over bouw nieuw Cambuurgebied bij buurtbewoners: hoeveel overlast komt er?

21 sep 2020 - 23:10

Nog even en dan gaat de bouw van het nieuwe Cambuurstadion eindelijk van start. De omwonenden hebben echter nog zorgen over hoe het komt met overlast van de heipalen die de grond worden ingeslagen. Zo bleek maandagavond op een informatiebijeenkomst in het WTC.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Bij de informatiebijeenkomst, waar de gemeente, een bouwbedrijf en een fastfoodketen spraken over de toekomst van het gebied, kwamen een aantal vragen van omwonenden. Herma Dijkgraaf, die uit naam van de omwonenden spreekt, zegt dat er twee dingen belangrijk zijn. "Allereerst wordt er van 's ochtends vroeg tot 's avonds met heipalen gewerkt. Dat is net in de periode dat mensen thuiswerken door deze coronacrisis. Dan zit je dus de hele dag in dat geluid."

Omgekeerde bewijslast

Dijkgraaf hoopt dan ook dat de gemeente naar de zorgen kijkt. Het tweede probleem is volgens haar de afhandeling van de schade. Schade aan woningen binnen 50 meter behandelt de gemeente. Daarbuiten moeten de mensen zelf in actie komen als ze toch schade hebben van de heipalen. Zij moeten dan aantonen dat die schade door de werkzaamheden komt. "Dan krijg je omgekeerde bewijslast. Dat is ongelooflijk moeilijk aan te tonen", zegt Dijkgraaf. "Dat hadden we bij de werkzaamheden op het Europaplein ook. Toen kregen we niets te horen van de gemeente."

Buurtbewoner Herma Dijkgraaf maakt zich zorgen

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Volgens wethouder Hein de Haan zijn de werkzaamheden van het Europaplein anders dan nu. "Daar hebben we toen van geleerd en we willen nu ook beter met de burgers in overleg."

Overlast is moeilijk te voorkomen

De overlast die mensen precies nu kunnen krijgen nu ze thuiswerken, vindt De Haan vervelend, maar die zijn niet te voorkomen. "Als er gebouwd wordt, kan men nu eenmaal overlast krijgen. Dat is lastig om te voorkomen. We doen uiteraard ons best om die tot het minimum te beperken, maar volledig weghalen is niet realistisch."

Over drie weken begint de bouw van de supermarkt en de fastfoodketen. Die moeten in maart klaar zijn. In de tweede fase begint de gemeente met de bouw van het nieuwe Cambuurstadion. "Wanneer dat precies is, kunnen we nu nog niet zeggen."

Wethouder Hein de Haan over de zorgen van de omwonenden

(Advertentie)
(Advertentie)