Willeke Alberti zingt voor bewoners Erasmus in Leeuwarden op Wereld Alzheimer Dag

Op de Wereld Alzheimer Dag maandag kregen de bewoners van verzorgingstehuis Erasmus in Leeuwarden een bijzondere verrassing. Zangeres Willeke Alberti gaf een optreden.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De sfeer zat er bij het verzorgingshuis goed in, mensen stonden zelfs op het balkon te kijken naar de binnentuin waar Willeke Alberti stond te zingen. "Het is belangrijk om aandacht te besteden aan Wereldalzheimerdag, en wie kan dat mooier doen dan Willeke?", zegt Christa Kooiker van Noorderbreedte.
Ze vindt zulke evenementen erg belangrijk voor mensen met alzheimer. "Muziek verbindt, het verbroedert. Willeke kan als geen ander contact leggen met mensen", vertelt ze. Een paar bewoners kwamen er pas na een halfuur achter dat het werkelijk Willeke was die voor hun stond. "Daar gaat zij heel leuk mee om", zegt Kooiker.

Verrassing

De organisatie heeft de aanwezigheid van Alberti lang stilgehouden, de bewoners kwamen pas maandagochtend te weten dat ze langs zou komen. Dit alles om aan de coronamaatregelen te voldoen. "Zo kon niet alle familie langskomen, zoals dat anders wel kan, op die manier konden we de anderhalve meter afstand waarborgen."
"Ze is zo geschikt om met ouderen om te gaan. Het is lekker gewoon, ze komt zoals ze is, en dat is voor deze doelgroep heel belangrijk", vertelt Kooiker. Meerdere mensen die met de liedjes meezingen, kunnen normaal gesproken nog amper praten, maar nu zingen ze met Willeke mee. Zoals Kooiker zegt: "Het swingt!"
Verslaggever Willem Vermeltfoort met Christa Kooiker van Noorderbreedte

Blije mensen

"Schitterend! Elk jaar weer dat ik het mee mag maken!" Mevrouw Maria Hart danst niet meer, maar ze geniet volop. "Dat deed ik vroeger wel hoor, ik heb op dansscholen en overal gezeten. De horlepiep, en ook op hits van Willeke Alberti en natuurlijk Sjaan van de Jordaan. Maar dat doe ik niet meer, als ik val dan heb ik een gebroken been en dat geneest bijna niet meer. Anders dan flikker ik tegen de grond, heb ik die ellende weer. Moet je weer nieuwe tegels kopen, nee, dat doe ik niet meer."
Een andere bewoner heeft een mooie tijd: "Prachtig, heel mooi." Ook zij danste niet, maar met andere redenen dan mevrouw Hart. "Nee, daar begin ik niet aan, want ik heb helemaal geen maatgevoel, dat doen we niet." Maar wel tevreden. "Ik vind het geweldig, ja."
Ook zangeres Willeke Alberti vond het mooi. "Het was fantastisch. Met het mooiste weer dat je maar kunt wensen. Mensen waren zo blij, en daar word ik ook heel blij van. Het is net of zijn ze weer 18. Dat heb ik zelf ook wel een beetje. Waar we ook komen, je merkt dat muziek zo ontzettend belangrijk is voor mensen. Alzheimer is natuurlijk een ziekte die steeds meer voorkomt, ook bij steeds jongere mensen. Waar komt het vandaan?"
Hoe is het voor haar om in deze tijd een concert te geven? "Je mag mensen niet aanraken, maar de warmte die je aan elkaar geeft, is nog steeds aanwezig. Daar word ik zo ontzettend blij van", zegt ze blij.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort praat met Willeke Alberti