Juichverbod bij voetbalwedstrijden lastig te handhaven: "Voetbal is emotie"

"Het is gewoon heel erg dom. Je moet je bek houden als je daar zit." Dat zei premier Rutte over schreeuwende en juichende voetbalsupporters die zich afgelopen weekend niet aan het 'juichverbod' hielden. Kees Elzinga van supportersvereniging Kern van Cambuur begrijpt Rutte zijn kritiek wel. "Maar in een voetbalstadion is het heel moeilijk om 'je bek te houden'."
© ANP
Enige tijd geleden werd er een 'juichverbod' ingesteld bij voetbalwedstrijden. Supporters mogen sindsdien niet meer schreeuwen of juichen. In de tweede speelronde in de eredivisie afgelopen weekend hielden voetbalsupporters zich echter lang niet overal aan de regels. Rutte noemde dat "dom": "Want zo krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op", zo zei de premier.

"Voetbal is emotie"

Kees Elzinga van supportersvereniging Kern van Cambuur merkt dat het nog niet zo makkelijk is om dat verbod te handhaven in een voetbalstadion. "Voetbal is emotie en zeker als je club scoort of een mooie actie heeft, is het wel heel moeilijk om je mond te houden."
Volgens Elzinga is het naief om te denken dat er niet gezongen of geroepen zal worden in de voetbalstadia. "Ik denk dat Rutte dat zelf ook wel weet, maar hij zal dit vanuit zijn positie wel moeten zeggen. Het is ook een stuk emotie en beleving. Fans willen hun club optimaal ondersteunen."
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
In het Cambuurstadion zijn er allerlei maatregels ingevoerd om het coronavirus onder controle te houden. "De capaciteit van het stadion is al zwaar gereduceerd. Maar om dan die ene uiting bij een doelpunt of een mooie actie weg te halen, is lastig."

Mondkapjes

Het verplicht stellen van mondkapjes in voetbalstadia zou een optie zijn. Elzinga is er echter niet van overtuigd of dat zal helpen. "Met een mondkapje op kun je nog wel schreeuwen, maar of dat dan echt helpt, weet ik niet."
Als supporters zich nu niet aan het juichverbod houden, zou het zomaar kunnen dat de duimschroeven straks weer worden aangedraaid en dat er helemaal geen toeschouwers meer welkom zijn bij voetbalwedstrijden. Elzinga hoopt dat dat niet realiteit wordt. "Het is echt niet te hopen dat we voor een leeg stadion moeten gaan spelen. Dat lijkt me niet een wenselijke zaak."
Kees Elzinga van supportersvereniging Kern van Cambuur