Grafsteen Eise Eisinga weer op z'n plek in Dronrijp: "Dit is fantastisch"

De gerestaureerde grafsteen van Eise Eisinga is maandag teruggeplaatst op het graf in Dronryp. De steen moest worden opgeknapt en heeft een nieuwe tekst met de originele letters gekregen. Om de grafsteen te beschermen tegen zon, regen en harde wind, wordt er een glazen plaat om de steen heen gezet.
Grêfstien Eise Eisinga wer teplak yn Dronryp: "Dit is fantastysk"
In de tijd dat de grafsteen weg was voor restauratie, lag er een metalen plaat op het graf met de foto van de grafsteen erop. Op die foto was ook de wiskundige som te zien die Eise en zijn broer op het graf, dat oorspronkelijk voor hun vader was, hebben laten zetten.
"De oplossing van de som is hoe oud Eisinga's vader was toen hij overleed, en ook in welk jaar dat gebeurde. Het is iets dat in die tijd vaker voorkwam, omdat wetenschappers graag hun kennis met de wereld wilden delen zodat 'de gewone mens' zich er ook voor zou interesseren", vertelt Adrie Terlouw van de Werkgroep Historisch Dronrijp.

Restauratiewerk van het restauratiewerk

De steen is in 2011 ook al gerestaureerd, maar dat ging toen niet helemaal naar behoren. "Eigenlijk is de steen beschadigd geraakt. De letters die waren verdwenen, zijn er toen met kunststof opgeplakt, maar die letters waren niet helemaal hoe ze moesten zijn en ze zaten ook niet goed vast. Het ging dus weer heel hard achteruit", aldus Terlouw.
"Wat we nu hebben gedaan, is de verf waarmee de letters op de steen staan, bijwerken. De slijtage van weer en wind blijft dan wel zichtbaar, maar dat kan bijna niet anders gezien de periode dat de steen hier al ligt. Er komt nu dus een glasplaat overheen om de grafsteen te beschermen."
De nieuwe grafsteen van Eise Eisinga, nog zonder glasplaat © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Verslaggever Johanna Brinkman met Adrie Terlouw van de Werkgroep Historisch Dronrijp
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
"Dit is het resultaat waar wij op hoopten", vertelt Johan Dalstra, ook lid van de werkgroep. "Als ik de steen nu zo zie, dan denk ik: dit is fantastisch. Er komt ook nog wat overheen als bescherming, dus het gaat alleen nog maar mooier worden."
Op het graf komt eerst een betonplaat te liggen, dan de grafsteen daar overheen, en daar bovenop nog een glasplaat. Die glasplaat leunt dan op de onderste betonplaat. "De mensen die hier straks komen, kunnen genieten."

Wie ligt er?

In de tijd dat de steen weg was, was er een mogelijkheid om te kijken wie er nu eigenlijk in het graf liggen. Het is namelijk niet zeker of naast Eise Eisinga en zijn vader Jelte, ook Eise's vrouw in het graf ligt. Er is over nagedacht dit te onderzoeken, maar daar is ook snel weer van afgezien. Dalstra: "Het kan natuurlijk niet. Dat is echt grafschennis. Wij willen het liefst alles weten, maar die historie laten we met rust."
Adrie Terlouw en Johan Dalstra, beiden van de Werkgroep Historisch Dronrijp