Schrijver Mindert Wijnstra heeft niet lang meer te leven: "Het is goed geweest"

Het leven van verhalenverteller, schrijver en onderwijzer Mindert Wijnstra loopt bijna ten einde. Hij woont in Warns, waar zijn dochters en vrouw hem verzorgen en bijstaan. Mindert Wijnstra heeft prostaatkanker en na een herseninfarct holde zijn gezondheid hard achteruit. Toen hij in Bloemkamp verbleef om aan te sterken en op dat moment de coronacrisis uitbrak, kon hij net op tijd naar huis worden gehaald.
Mindert Wijnstra in zijn bed op wielen © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
"Je leeft ernaar toe", zegt Wijnstra als hem gevraagd wordt naar hoe hij tegen de dood aankijkt. "Het is een proces waar je in zit. En dat is zwaar, maar ik heb me er nu bij neergelegd." De kanker was er al een tijd: vier jaar geleden kreeg hij de diagnose, maar het ging eigenlijk heel goed. "Hij stond nog midden in het leven", zegt dochter Babs Wijnstra. "Hij deed mee aan het project 'schrijver op school', werd nog ingehuurd als verhalenverteller en was nog bezig met het schrijven van een boek."

Beroerte

In februari kreeg Wijnstra een herseninfarct. Het ging snel achteruit met zijn gezondheid. Hij kon niet meer staan of lopen, en ook zijn stem werd zwak. Toen corona zijn intrede deed in Nederland, verbleef Wijnstra in Bloemkamp om te revalideren. Drie dagen lang kreeg hij geen bezoek van familie en vrienden en toen Babs hem toch bezocht, zag ze dat het nog slechter met hem ging dan voorheen. Babs besloot hem dezelfde dag nog naar huis te halen en een dag later ging Bloemkamp helemaal in lockdown. "Dat was net op tijd. En eigenlijk hebben we hem naar huis gehaald om te sterven: we hebben ook afscheid genomen, maar hij kwam de crisis te boven en hij is er nog."
Samen met vriend en schrijver Thys Wadman kon Mindert Wijnstra zijn laatste boek nog afmaken: Jesse. "Het is mijn beste boek geworden. Het vloeide uit mijn pen."
Mindert Wijnstra werd op 31 december 1945 geboren in Lippenhuizen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de Kweekschool in Drachten en werd uiteindelijk schoolhoofd in Warms. Dat was toen nog een eenmansschool met tien leerlingen. Later kwamen er meer leerlingen en collega's bij.
Als schrijver hield Wijnstra zich vooral bezig met de publicatie van kinderboeken. Het eerste, Kninekeutels yn it Oerwâld verscheen in 1982. In 1992 kreeg Wijnstra voor zijn boek It hûs fol ferhalen de Simke Kloostermanprijs, een Friese literatuurprijs voor kinder- en jeugdboeken. Dat boek kreeg zelfs internationale erkenning. In 1994 is het op de erelijst geplaatst van de IBBY (International Board on Book for Young People).
Verhalenverteller Mindert Wijnstra heeft een voorliefde voor volksverhalen. Hij publiceerde meerdere bundels met verhalen en reisde door de provincie om die verhalen zelf te vertellen. In 1997 publiceerde hij It Kweade Wiif fan Hylpen en oare folksferhalen. In samenwerking met collega-schrijver Douwe Kootstra publiceerde Wijnstra in 2017 opnieuw een boek met volksverhalen: De wiete poes en oare ûnfoege folksferhalen. Ook het boekje De Seefrou is een verzameling van volksverhalen. Dat boek verscheen als Kadoboek in het kader van de boekenactie Swalk van Tresoar. De Seefrou werd in 2016 genomineerd voor de Rink van der Veldeprijs.
Voor Omrop Fryslân werkte Wijnstra mee aan kinderprogramma's op radio en televisie. Zo schreef hij de teksten van Fratsen, een televisieprogramma voor kinderen tot 7 jaar.
In het radioprogramma Buro de Vries is op zondag 20 september het gesprek met Mindert Wijnstra te horen. Hij praat over zijn leven en over de 'laatste reis', die hij binnenkort zal maken. Ook dochter Babs komt aan het woord.