Friese middelbare scholen zien schrappen van praktijkexamens niet zitten

17 sep 2020 - 19:27

Friese middelbare scholen kunnen zich niet vinden in de oproep van Stichting Platforms Vmbo (SPV). Die wil dat de praktijkexamens op vmbo-scholen worden geschrapt.

vmbo praktykeksamens skrasse

Het Bogerman, Nordwin College en RSG Simon Vestdijk zeggen allemaal dat ze er nog niet op deze manier over hebben nagedacht. Syde de Jong, locatiedirecteur van de school van Simon Vestdijk in Franeker, vindt dat het statement van de SPV te vroeg komt. "Het is nog wat vroeg in het jaar. Het is natuurlijk afhankelijk van wat er in de loop van dit schooljaar allemaal gaat gebeuren."

Praktijklessen gemist

De leerlingen hebben door de coronacrisis meer dan dertien weken praktijklessen gemist. De school wil eerst kijken of deze achterstanden zijn in te halen. "We hebben nog geen duidelijk beeld van de situatie. We zijn ook nog maar vier weken los, dus we moeten echt even bekijken hoe het gaat lopen. Maar de examens meteen schrappen, daar hebben we nog niet over nagedacht."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

De leerlingen van RSG Simon Vestdijk hopen dat de examens wel kunnen doorgaan. "Ik zou het heel jammer vinden als het niet zo is. Je kunt het dan niet ervaren zoals anderen dat hebben gedaan", zegt leerling Britte. Elise sluit zich daarbij aan. "Het praktijkexamen is leuk en je kunt het redelijk makkelijk halen. Het zou zonde zijn van onze tijd als we geen examens hebben."

Achterstand te groot

Stichting Platform Vmbo zegt dat de voorstellen, om de praktijkexamens niet te laten doorgaan, vooral van de leerkrachten zelf komen. De achterstand zou door de dertien weken te groot zijn om de examens te doen, maar volgens docente Jacqueline Veenstra is dat niet het grootste probleem. "Je kan het wel inhalen, maar je zit met die afstand. Dat is het grootste probleem."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Door de afstandsregels kunnen de docenten de kinderen niet goed helpen met de praktijklessen. Dan is het lastig om de kinderen goed voor te bereiden op de praktijkexamens. "Met EHBO bijvoorbeeld, dan kunnen we daar niets voor doen. We kunnen niet eens een enkel verbinden. Ik vind het heel moeilijk", zegt Veenstra. Ze hoopt dat de examens volgend jaar in maart of april door kunnen gaan, als het nodig is in aangepaste vorm.

Aangepaste vorm

De VO-raad zou de examens ook graag in aangepaste vorm zien. Directeur Syde de Jong kan zich daar ook wel in vinden. "Het helemaal schrappen is een optie, maar dat staat nog niet vast. Er zijn zeker ook andere oplossingen te bedenken. Het lijkt mij goed dat wij binnen de provincie eens onderling contact gaan opnemen om te kijken hoe de andere scholen dit aanpakken."

Trefwoorden: 
onderwijs examens VMBO
(Advertentie)
(Advertentie)