Coronacrisis zorgt voor veel stress bij zorgmedewerkers: "Abnormale situatie"

17 sep 2020 - 21:01

"De coronacrisis is een abnormale situatie, maar het piekeren en de stress van zorgmedewerkers horen er wel bij." Dat zegt Jan Willem Uringa, hoofd geestelijke verzorging van het ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Zo'n negentig procent van de zorgmedewerkers piekert vaak en lang over de coronacrisis, zo blijkt uit de Monitor Gezond werken in de zorg van IZZ en de Universiteit Utrecht.

Foto: ANP

Zonder hulp of steun voor zorgmedewerkers kan dat leiden tot emotionele uitputting en uitval van medewerkers. Dat is zeker niet de bedoeling, volgens Uringa, en daarom kunnen de medewerkers van het MCL bijvoorbeeld op ieder moment van de dag terecht voor steun en een gesprek.

"Het personeel werkt in een abnormale situatie", vertelt Jan Willem Uringa. "Ze hebben constant te maken met patiënten die met verdenkingen binnenkomen. Ook de medewerkers zelf kunnen besmet worden met het coronavirus. En dan is er ook nog de vraag: besmet ik andere mensen?"

Met elkaar praten

De teams in het MCL praten ook onderling over de stress die ze door de coronacrisis ervaren. Het is belangrijk dat er aandacht is voor wat de coronacrisis met zorgmedewerkers doet, maar soms vinden mensen het moeilijk om erover te beginnen.

Eerder dit jaar, aan het begin van de coronacrisis, maakten wij deze reportage met Jan Willem Uringa:

Jan Willem Uringa

"Toen de crisis op het hoogtepunt was, durfden mensen er wel voor uit te komen", volgens Uringa. "Maar nu het wat rustiger is, doen we alsof het er een beetje bijhoort. Dat baart mij zorgen."

"Problemen in het dal van de stress"

Waar het in ziekenhuizen in de Randstad weer drukker wordt met coronapatiënten, valt het hier in Fryslân nog wel mee. Maar vooral in deze situatie, moeten medewerkers oppassen, zegt Uringa.

"Mensen kunnen heel erg lang veerkrachtig zijn, maar vooral in het dal van de stress kom je in problemen. Het is natuurlijk wel zo dat je in het ziekenhuis altijd met lastige situaties werkt. Dat is ook wel het vak waar je voor kiest."

Jan Willem Uringa van het MCL

Kijk voor de actuele stand van het aantal besmettingen in Fryslân en per gemeente op www.omropfryslan.nl/corona, of in de Omrop-app. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd. Op deze pagina is ook een overzicht te vinden van al het nieuws over de coronacrisis in Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)