Kerk van Terband krijgt zijn opvallende gele kleur terug

17 sep 2020 - 13:25

Het is een opvallende kerk, zo naast de A32 bij Heerenveen. Met zijn rode toren en gele buitenkant is de kerk van Terband, de eerdere 'Rotondekerk', een blikvanger. Op dit moment staat de toren in de steigers en zijn schilders bezig met een grote onderhoudsbeurt.

Tsjerke fan Terbant krijt syn giele kleur werom

Daar was de kerk uit 1843 ook wel aan toe, zegt vrijwilliger Jelle de Jong. "Er was al twintig jaar niets meer aan gedaan. Een van de kronen is eraf gevallen, die moet er weer op. Het zinkwerk op de toren was erg slecht en het houtwerk is ook wel aan een likje verf toe."

Romein-geel

De kerk is van de hand van de bekende architect Thomas Romein. "De hele voorkant van de kerk wordt geschilderd in Romein-geel. Hij zei als architect bij de bouw van de kerk dat de buitenkant geel moest worden en blijven. Hij heeft ook de grote kerk in St.-Jacobiparochie gemaakt. Bij die kerk wordt dezelfde kleur geel gebruikt aan de kleur geel gebruikt aan de binnenkant van het gebouw. En daar houden wij ons nog altijd aan."

Jelle de Jong vertelt over de kerk

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

De kerk is aan de binnenkant aan de kleine kant. "Er kunnen eigenlijk zo'n 100 mensen in, maar door de coronamaatregelen zijn dat er nu net wat meer dan veertig."

De ruimte heeft meerdere functies. Zo is de kerk 's zomers een paar maanden open op zondag voor een eredienst, en ook op cultureel vlak is er zo nu en dan bezetting. "Van september tot maart hebben wij hier zo'n acht keer een optreden van muzikanten of andere optredens. Dat begint komend weekend weer. Met deze keer de coronamaatregelen in het achterhoofd natuurlijk."

Pilgrims op weg naar Spanje

's Zomers is de kerk zo'n 13 keer open als zogenaamde 'onderwegkerk'. In het verleden maakten veel vakantiegangers daar gebruik van, maar vandaag de dag zijn het voornamelijk mensen uit de omgeving die komen. "Vroeger was het veel drukker. Toen zat de rotonde eigenlijk nog in de snelweg en moest de politie het verkeer hier op zondag regelen om alles in goede banen te leiden."

Wat opvalt, zijn de twee veldbedden vooraan in de kerk. De kerk van Terband biedt onderdak aan pelgrims. "Dat heet refugio. Dat betekent dat pelgrims hier kunnen overnachten. Kijk, voor de moderne pelgrim is dit een pleisterkerk op de route naar Santiago de Compostela in Spanje. Zij kunnen hier slapen, drinken en op krachten komen."

Verslaggever Arjen Bosselaar nam een kijkje in de kerk

Trefwoorden: 
kerk Terband
(Advertentie)
(Advertentie)