VIDEO: Achter de schermen bij de bouw van Windpark Fryslân

17 sep 2020 - 12:30

De bouw van Windpark Fryslân is op het IJsselmeer in volle gang. Op maandag 7 september ging de eerste van 89 funderingspalen de bodem van het meer in. Het windpark zal groene stroom leveren aan zo'n 500.000 huishoudens en kost uiteindelijk 850 miljoen euro.

Bekijk hieronder hoe dat in zijn werk gaat:

Beelden: Windpark Fryslân

FIDEO: Achter de skermen by de bou fan Wynpark Fryslân

Windpark Fryslân wordt gebouwd in het Friese deel van het IJsselmeer bij Breezanddijk. Vanwege de ondiepten in het meer en de breedte van de sluizen kan er niet gewerkt worden met standaard offshore windmaterieel. Daarom is er een speciaal werkplatform gebouwd, net zo groot als een half voetbalveld. Daar bovenop staat een grote kraan waar de funderingen, en straks ook de windturbines, mee geïnstalleerd worden.

Verzet

Er werd al tien jaar gepraat over de plannen voor het windpark. En in die tijd is er ook veel verzet tegen geweest van natuurorganisaties en de toeristische sector. De turbines worden namelijk zo'n 180 meter hoog. Dat is 65 meter hoger dan de Achmea-toren in Leeuwarden

Het speciaal voor dit project gebouwde werkplatform - Foto: Flying Focus

Aannemer Zuiderzeewind zal de komende maanden zeven dagen per week dag en nacht doorwerken om de 89 palen te slaan. Alle dagen kunnen er naar verwachting twee palen worden geslagen. Het heien van een funderingspaal duurt tussen de 30 en 90 minuten. Als alles goed gaat, staan de palen in januari op hun plek.

Naast 89 windturbines in het IJsselmeer komt er bij de Breezanddijk een transformatorstation en bij Kornwerderzand een werk- en natuureiland.

Zomer 2021 klaar

Windpark Fryslân wordt in de vorm van een zeshoek gebouwd, zodat ze het zicht op de horizon zo weinig mogelijk belemmeren. De opbouw van het park gebeurt in verschillende fases. Eerst worden de funderingspalen geplaatst. Daarna worden ondergrondse kabels gelegd tussen de palen en het transformatorstation bij Breezanddijk. In het voorjaar van 2021 worden de turbines zelf gebouwd en in de zomer van dat jaar moet het park operationeel zijn.

Verslaggever Auke Zeldenrust keek bij het Windpark

(Advertentie)
(Advertentie)