LIVEBLOG: Koninklijk bezoek aan Fryslân

17 sep 2020 - 18:58

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren donderdag op werkbezoek in Fryslân. Het bezoek stond in kader van de toekomst van Fryslân, met de nadruk op de landbouwsector, de Friese taal en cultuur en duurzaamheid. Het koninklijk paar ging langs bij verschillende organisaties in de gemeenten Opsterland, Smallingerland en Ooststellingwerf.

17:30
Eind van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog.

Bekijk hieronder de uitzending:

FIDEO: keninklik besite

17:00
Interview met Hendrik Galama (AJF) en René Nagelhout (SKS)

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân

16:43
Nagesprek
Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
16:00
De Veenhoop aankomst

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân

15:59
De koning en koningin bij De Veenhoop
15:57
Het Fries lijkt op het Engels

Verslaggever Gerrit de Boer praatte na afloop van het koninklijke bezoek aan de Friese les met docent Ynke Veenstra en met een leerling. In de lest werden de woordjes 'dei' en 'dêr' bepraat. Die kwamen de gasten bekend voor omdat het op het Engels lijkt. Verder vertelden de leerlingen waarom ze voor het vak Fries hadden gekozen.

Docent Fries Ynke Veenstra en leerlingen Esra ten Hoorn en Jeike Hooghiemstra

15:50
Interview met docent en met leerling Singelland

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân

15:45
Koninklijk Huis twittert in het Fries

Het officiële twitteraccount van het Koninklijk huis doet ook verslag van het streekbezoek van de koning en koningin. Dat gebeurt deels in het Fries. Aan het begin van het streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân melde het Koninklijk Huis op twitter dat het bezoek "in het teken staat van de toekomst van de provincie Fryslân, met de nadruk op duurzaamheid, de landbouwsector en de Friese taal en cultuur."

En toen Willem-Alexander en Máxima op het Drachtster Lyceum waren, melde het account: Fries is een officiële taal. Het Koninklijk Paar is bij een deel van een les Fries van leerlingen van het OSG Singelland. Daarna praten ze met vertegenwoordigers van organisaties die de positie van de Friese taal versterken.

15:40
Sfeerverslag bezoek op de derde locatie school Singelland in Drachten

LIVEBLOG: Keninklike besite oan Fryslân

(Advertentie)
(Advertentie)