Koning en koningin brengen eerste streekbezoek sinds corona aan Fryslân

17 sep 2020 - 10:09

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen donderdag naar Fryslân. Het bezoek staat in het teken van de toekomst van Fryslân, met de nadruk op de landbouwsector, de Friese taal en cultuur en duurzaamheid. Het koninklijk paar gaat langs bij verschillende organisaties in de gemeentes Opsterland, Smallingerland en Ooststellingwerf.

Foto: ANP

Een bijzondere dag voor Fryslân, en ook voor Commissaris van de Koning Arno Brok. "De koning en koningin brengen alle jaren een aantal streekbezoeken in het land. In coronatijd gebeurde dat niet. Dit is weer de eerste keer dat het koningspaar zo'n streekbezoek oppakt. Aan ons dus de eer in Fryslân", legt Brok uit.

Als rijksvertegenwoordiger van de koning in de provincie moet Brok het staatshoofd ontvangen: "Dat doet altijd eerst de kamerheer, dus de heer Douma uit Sneek. Daarna ontvang ik de koning en dan is de burgemeester van de gastgemeente de gastheer."

Inhoudelijk

Het bezoek is voornamelijk inhoudelijk. "We praten over duurzaamheid en over de regiodeal. "Zuidoost-Fryslân is één van de twaalf regio's die extra geld krijgen uit de pot van de regiodeal om de regio te versterken. We zullen zien hoe het gebied erbij ligt en wat de wensen voor de toekomst zijn."

"Maar de koning en koningin zullen - en dat is vrij uniek - zich ook verdiepen in het Fries. En er zal een uitgebreid gesprek zijn met Agrarische Jongeren Friesland over de toekomst van de landbouw", omschrijft Brok de plannen voor de dag.

Geheim schema

Het bezoek ziet er dit jaar anders uit dan andere jaren vanwege het coronavirus. Het schema is voor het grootste deel ook nog geheim, omdat het niet de bedoeling is dat mensen erop afkomen. "Dat kan gewoon niet. Op het laatste moment zal pas duidelijk zijn waar de koning en de koningin op bezoek komen", legt Brok uit. "Bij de bezoeken gelden ook gewoon de regels van het RIVM."

Er zijn dit keer ook een stuk minder mensen aanwezig dan normaal. Brok: "Maar wij zijn dankbaar dat de koning en koningin hun eerste streekbezoek brengen aan Fryslân. We maken er met dit prachtige weer dan ook een mooie dag van."

Commissaris van de Koning Arno Brok

Verslaggever Hayo Bootsma kijkt vooruit op het bezoek

(Advertentie)
(Advertentie)