Oppositiepartijen Tytsjerksteradiel twijfelen aan integriteit wethouder Hoekstra

17 sep 2020 - 07:29

Oppositiepartijen VVD, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Boeren in Tytsjerksteradiel twijfelen aan de integriteit van sportwethouder Gelbrig Hoekstra. In een spoeddebat sprak de raad woensdagavond over de gang van zaken rondom de nieuwe sporthal in Burgum en de verkoop van de oude kantine van VV Burgum. Hoekstra zou een dubbele pet op hebben.

De raadsleden van Tytsjerksteradiel zaten in de raadszaal van Achtkarspelen - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De nieuwe fusieclub FC Burgum heeft zichzelf ingekocht in de nieuwe sporthal en is de uitbater van de kantine. de oude kantine van VV Burgum is gekocht door de gemeente, om te gebruiken als azc-school. Voornamelijk de VVD haalde woensdag in het spoeddebat hard uit naar de wethouder. Hoekstra zou belangrijke informatie hebben achtergehouden en de raad te laat hebben geïnformeerd.

Wethouder én hoofdsponsor

"Er zijn veel vragen bij de raad", zegt Sjaak Hoekstra, fractievoorzitter van de VVD. "We wilden haar graag het podium geven om daar antwoord op te geven. Als er niets van waar is, dan kan ze dat rechtzetten."

Er wordt getwijfeld aan de integriteit van de sportwethouder omdat ze eerst hoofdsponsor was van de voetbalclub in Burgum. Sjaak Hoekstra: "Als je nu kijkt hoeveel geld erheen gaat... We kunnen het verband niet direct leggen, maar we hebben er wel vragen over."

"Bang voor de waarheid"

De antwoorden die Sjaak Hoekstra van wethouder Hoekstra wilde hebben, zijn er niet gekomen, vindt hij. "Waarschijnlijk is ze bang voor de waarheid. Maar we zijn volwassen mensen." Om hem hoeft er niet een raadsonderzoek te komen. "Het is allemaal gewoon parate kennis van de wethouders. Daar hoeven we op dit moment niet 70.000 euro achteraan te gooien. Dat is zonde van het geld."

"Krijgen onderste steen niet boven"

Ook de PvdA is kritisch over de gang van zaken. "We hebben al heel veel vragen hebben gesteld over dit onderwerp en de geldstromen, maar we krijgen niet de onderste steen boven", legt PvdA-fractievoorzitter Saskia van der Werf uit.

"Als wethouder heb je verantwoording af te leggen en vragen te beantwoorden. Daar was dit podium heel goed voor. Juist nu had die integriteit een hele andere kant op kunnen gaan", zegt Van der Werf. Een gemiste kans noemt ze het. Wat de PvdA betreft, hoeft er echter ook geen raadsonderzoek te komen.

Fractievoorzitters Sjaak Hoekstra (VVD) en Saskia van der Werf (PvdA)

Bouw van sporthal de Nije Westermar - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Wethouder Gelbrig Hoekstra was zelf verrast, zegt ze. "Ik hoor dat er veel vragen zijn. Dat vind ik bijzonder, want het proces is al een heel eind." Ze zegt de vragen graag te willen beantwoorden. "We hebben er heel erg ons best voor gedaan, dus mijn deur staat iedere dag open. Ik vind het een geweldig project en ben er zeer trots op."

Niet transparant genoeg

Toch wordt Hoekstra verweten dat ze niet transparant is. "In de loop van het project hebben we de raad wel een aantal keer geïnformeerd. Alle gegevens en ontwikkelingen zijn met de raad gedeeld", legt ze daarover uit. "Nu heeft de raad nog vragen, dus dan geef ik daar antwoorden op. Het is een mooi project en we hebben er veel over te vertellen. We hebben het ook met de samenleving gedaan, dus ik denk dat het goed is dat we dat goed voor het voetlicht brengen."

Van een dubbele pet is volgens Gelbrig Hoekstra geen sprake: "Dat laat ik maar even bij dezelfde persoon die dat heeft gezegd, want ik herken het niet." Ze hoopt dat er snel weer over de inhoud van het project kan worden gepraat. "Als we maar verder kunnen."

"Het werd heel persoonlijk"

Burgemeester Gebben sprak van een 'tumultueus' debat. "Ik was wel verrast door de toon. Te hard vind ik niet het goede woord, maar het werd heel persoonlijk. Je hoeft het echt niet met elkaar eens te worden, maar ik heb er als voorzitter wel moeite mee dat ze het zo persoonlijk maken."

De integriteit van het volledige college werd ter discussie gesteld. "Ik heb geen aanleiding om daaraan te twijfelen", zegt Gebben. Hij is opgelucht dat er geen raadsonderzoek komt. "Het college is bereid alle vragen die er liggen te beantwoorden. Maar dan moet de toon wel anders, want het moet om de inhoud gaan."

Wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) en burgemeester Gebben

(Advertentie)
(Advertentie)