De Freulepartij begint zaterdag met 39 parturen, maar zonder tribunes

15 sep 2020 - 10:54

Normaal liggen er draaiboeken klaar bij het organiseren van een groot evenement. Maar dit jaar is alles anders. Zo ook bij De Freulepartij in Wommels. Zaterdag wordt er weer gekaatst om de gouden klokjes. Ondanks de coronacrisis gaat de belangrijkste kaatspartij voor jongens tussen de 14 en 16 jaar gewoon door. Maar wel met maatregelen.

De Freulepartij in 2018 - Foto: Omrop Fryslân

Voorzitter Tjeerd Dijkstra

"Uiteindelijk staan er 39 parturen op de lijst. Dat is een mooi aantal, ondanks de coronacrisis. Het zijn slechts twee parturen minder dan vorig jaar," zegt voorzitter Tjeerd Dijkstra trots.

Daar moest wel veel voor worden geregeld. "Normaal was deze Freulepartij op 5 augustus, het is nu 19 september. Een andere tijd, alle andere sporten zijn weer begonnen. Dus we wilden ook veel van tevoren regelen. Het bestuur van stichting De Freulepartij met de kaatsvereniging in Wommels zijn belangrijk. Zij hebben er altijd positief in gestaan om de jongens weer een podium te geven. Ook de sponsoren zijn belangrijk om het mogelijk te maken, evenals de gemeente Súdwest-Fryslân. En natuurlijk de verenigingen, maar die waren ook positief. Vorige week hebben we de vergunning gekregen: het kan maar een mooie kaatsdag worden zaterdag."

Geen tribunes

Op de dag zelf zal het er wel anders uit zien. "Wat dat betreft moeten we ons spiegelen aan de maatregelen tegen het coronavirus. Woensdagavond is de loting op het veld, anders was het in een horecagelegenheid geweest. Er komt een gezondheidscheck, alle mensen op het terrein worden geregistreerd en krijgen een speciale zitplaats. Dat is allemaal vooraf geregeld."

Ook het publiek is er niet. "Zaterdag staan er geen tribunes en er is ook geen tocht door het dorp met het korps. De 5.000 toeschouwers zijn er dus niet. Wel hebben we de vlag op de toren en leggen we een bloemetje. 's Ochtends om 9.00 uur beginnen we met de eerste partij."

De Freule is zaterdag vanaf één uur rechtstreeks te volgen bij Omrop Fryslân. Op televisie is er een extra sportprogramma te zien, met ook veel aandacht voor het NK Fierljeppen. Op de website en app van Omrop Fryslân is de Freule vanaf 13:00 uur live te zien.

Zondag over een week is de dames-PC ook rechtstreeks te zien bij Omrop Fryslân op televisie.

(Advertentie)
(Advertentie)