Dilemma voor Friese profclubs door coronamaatregelen: "Ik stond zelf ook te juichen"

sc Heerenveen won afgelopen zaterdagavond de eerste wedstrijd van het seizoen, met 2-0 van Willem II. Dat zorgde voor veel blijdschap en zingende mensen op de tribune, maar officieel mag dat niet. Ook bij de andere Friese profclub, SC Cambuur werd er bij de eerste twee thuiswedstrijden door sommige supporters toch gezongen. "We hebben alle begrip dat mensen het wel doen, maar formeel mag het niet. Dat is een probleem waar we mee zitten", zegt algemeen directeur Cees Roozemond.
© ANP
"Ik moet heel eerlijk zijn: ik stond zelf ook te juichen bij het eerste doelpunt. We snappen de reactie", zegt Roozemond. "We zijn een entertainmentbedrijf met voetballers en we verkopen emotie. Dus het is ongelooflijk moeilijk om tegen de mensen te zeggen je mag niet juichen. Dat snappen we."
Om het zingen toch wat te beperken heeft de stadionspeaker twee maal een oproep gedaan aan de supporters. "Denk er nou om, het is formeel niet toegestaan. Probeer zoveel mogelijk ook met je club mee te denken. Beperk het tot het maximale in ieder geval", legt Roozemond de oproep uit.
De KNVB heeft bepaald dat mensen die de coronamaatregelen schenden maximaal een een stadionverbod van drie maanden kunnen krijgen. Maar daar hoeven de supporters van Heerenveen in ieder geval niet bang voor te zijn. "Daar zijn we niet mee bezig. We hebben het gelukkig ook druk met andere dingen. Die zijn veel belangrijker, want dit weekend komt er weer een wedstrijd en daarna weer een", seit Roozemond.
Supporters fan SC Cambuur by de earste wedstriid tsjin NEC © www.orange-pictures.nl
Ook bij SC Cambuur was er bij de eerste twee thuiswedstrijden gezang van de tribunes te horen. "Zoals we ook gecommuniceerd hebben, (bepaald door de overheid) is dit in de basis niet toegestaan. Daarentegen hoort emotie bij voetbal en weet iedereen die ooit in een stadion is geweest dat er - zeker ook bij een volksclub als SC Cambuur - interactie is met wat er op het veld gebeurt", laat algemeen directeur Ard de Graaf weten.
Volgens De Graaf houden de meeste mensen zich wel gewoon aan de regels, maar het gaat niet altijd goed. "In de basis zijn we een afspiegeling van de maatschappij en merk je dat de maatregelen in de praktijk soms moeilijk zijn uit te leggen", seit De Graaf. "De maatregelen zijn in veel gevallen onnatuurlijk voor de mensen en dus zal het een continu proces zijn van evalueren en herhalen van de maatregelen."

Fries volkslied en it Woanskip

Hoewel ze bij beide clubs dus proberen de supporters in toom te houden, werd voorafgaand aan de wedstrijd van sc Heerenveen wel het Fries volkslied gespeeld en ook bij Cambuur was traditioneel 't Woanskip te horen na de doelpunten van de thuisclub. "Dat is heel simpel. Bij Heerenveen hoort het volkslied. Er is geen wedstrijd van Heerenveen waar het volkslied niet bij past", zegt Roozemond.
Bij Cambuur denken ze juist dat het spelen van 't Woandskip daarvoor zorgt dat de mensen minder zingen. "Dat is één van de lessen die we hebben geleerd in de oefencampagne. Als we 't Woanskip niet draaien, wordt het juist massaal gezongen. Het bord eten weghalen, stilt de honger niet", zo laat De Graaf weten.

Nabespreken

Ook de voetbalbond KNVb heeft vernomen dat het in veel gevallen lastig was om de maatregelen na te leven. "Hoewel niet elk geluid in het stadion direct als een massaal en langdurig spreekkoor aangemerkt kan worden, merken we dat dit nog niet overal vlekkeloos ging", zegt de bond tegen de NOS. "Dit is slechts één aspect en één van de vele regels, over het algemeen zijn we positief en zeer blij dat er weer is gevoetbald."
De bond laat weten dat ze nog in gesprek zullen met de clubs op het afgelopen voetbalweekeinde na te bespreken.
Ferslachjouwer Lars de Leeuw yn petear mei algemien direkteur Cees Roozemond