Slaapzakken gezocht voor vluchtelingenkamp Moria

14 sep 2020 - 10:47

Heb je nog een goede slaapzak op zolder liggen die je niet meer gebruikt? Lucia Haarsma uit Waskemeer verzamelt slaapzakken voor het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De situatie op het eiland grijpt haar bij de keel. "Ik kan er soms zelf niet van slapen."

Foto: ANP Foto

Het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos werd onlangs getroffen door een grote brand. Alle vluchtelingen raakten bij de brand hun spullen kwijt. Met de winter voor de deur is het van groot belang dat er zo snel mogelijk slaapzakken komen. Op diverse plekken in Nederland kunnen mensen hun slaapzak inleveren. Om er voor te zorgen dat de slaapzakken op de juiste plek terechtkomen, brengen de initiatiefnemers ze zelf naar Lesbos.

Eén van de plekken waar slaapzakken worden verzameld, is de woning van Lucia Haarsma. "Ik ben aangestoken door mijn dochter. Zij is naar Lesbos gegaan vijf jaar geleden om te helpen. We helpen de mensen die nu op straat lopen zonder onderdak. Ik heb inmiddels zo'n 30 slaapzakken liggen. Het verzoek is of mensen zelf thuis op zolder willen kijken of ze nog een slaapzak hebben die ze kwijt willen. Graag even in de wasmachine doen. Maar doneren kan ook op de website van Because We Carry. We hebben alle hulp hard nodig."

Lucia is erg gegrepen door het nieuws over kamp Moria en de beelden die de wereld overgaan van zwervende mensen. "Het raakt me persoonlijk. Ik slaap er soms niet goed van. Je moet je voorstellen dat je op een voetbalveld moet slapen, met één wc voor het gehele dorp. Dat kun je je niet voorstellen. Ik ben benieuwd hoe het op het eiland komt met een nieuw vluchtelingenkamp. Ik denk dat we zelf moeten helpen door er spullen naartoe te sturen."

De initiatiefnemers zoeken alleen slaapzakken voor volwassenen. "Fris en brandschoon, geen gaatjes en ouwe meuk", valt er op de website te lezen. Wie z'n slaapzak wil inleveren, kan contact opnemen met Lucia. Contact gegevens vind je op het kaartje.

Lucia Haarsma

(Advertentie)
(Advertentie)