'Duizend Dagen' hoogst genoteerd bij podcastgids 'VINK'van NPO Radio 1

De podcast Duizend Dagen kerkasiel in Rottevalle heeft van de podcastgids 'VINK' van NPO Radio 1 een zeer goede beoordeling gekregen. Van de vier podcast die 'VINK' deze week recenseert, krijgt 'Duizend Dagen' de meeste sterren. De podcast is gemaakt door Linze Valk en Karen Bies (Omrop Fryslân), Wieberen Elverdink (Leeuwarder Courant) en Diane Romashuk (Friesch Dagblad).
© Omrop Fryslân
De drie recensenten van VINK (Mischa Blok, Vincent Bijlo en Stan Putman) hebben complimenten voor 'Duizend Dagen', zowel voor de vorm ("Een prachtige podcast. Je kunt het proces helemaal volgen, er komt veel boven water") als voor de inhoud ("De 'gemeenschapszin' van het dorp doet je verlangen naar saamhorigheid. Het verhaal wordt breder gemaakt dan alleen het verhaal van dit dorp en dit gezin.)
Ook de tweetaligheid wordt goed gewaardeerd: "Een unieke vorm. Het Fries is soms pittig, maar toch ook goed te begrijpen door de Nederlandstalige voice-overs."
VINK is een podcast van NPO Radio 1 die Nederlandse podcasts recensies geeft. Iedere week worden er vier besproken. Op 12 september zat 'Duizend Dagen' daarbij, aangedragen door luisteraar Meindert Brouwer uit Surhuizum.

Kerkasiel

De podcast Duizend Dagen kerkasiel in Rottevalle is het verhaal van het langste kerkasiel ooit in Nederland. Het gaat over een Syrische familie die in 1992 naar Nederland vlucht en geen asiel krijgt. De doopsgezinde kerk van Rottevalle besluit het gezin, vader, moeder en vier jongens, op te vangen in de consistorie.
Arios Touma en zijn vrouw en kinderen in de kerk © Het Hooge Noorden
Dag en nacht staat men voor hen klaar. De kinderen gaan naar school, honderd vrijwilligers helpen mee. Kerkasiel betekent dat de uitgeprocedeerde asielzoekers niet opgepakt kunnen worden als een politie-inval dreigt, begint er in de kerk een preek, die niet mag worden onderbroken.

Aad Kosto

'Duizend Dagen' is een serie van vijf afleveringen. De podcastmakers Karen Bies (Omrop Fryslân), Wieberen Elverdink (Leeuwarder Courant) en Diane Romashuk (Friesch Dagblad) gaat in 2019 naar de inwoners van Rottevalle toe, die 25 jaar geleden betrokken waren bij de opvang. Ook zoeken ze de Syrische familie in Enschede op.
De rode draad in de podcast is de reünie, die de mensen van Rottevalle in de kerk houden. Maar de vraag is of de familie wel komt, omdat ze eigenlijk liever niet terugdenken aan de moeilijke tijd. Bijzonder is het interview met oud-staatssecretaris Aad Kosto van asielzaken, die terugkijkt op de heftige tijd van begin jaren 90. Op zijn huis is destijds een bomaanslag gepleegd.