FNP is voor de Lelylijn, maar het Friese platteland moet niet verstedelijken

12 sep 2020 - 12:24

De FNP is voor de komst van de Lelylijn, de spoorverbinding tussen de Randstad via Drachten naar Groningen. Voorwaarde is wel dat het Friese platteland niet verstedelijkt, zegt fractievoorzitter Sijbe Knol van de FNP in de Provinciale Staten. De partij heeft vrijdagavond met diverse partij-afdelingen over de Lelylijn gesproken.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

"We zien dat de Lelylijn steeds prominenter op de agenda komt. Ik geloof dat wij nu een consensus hebben gevonden als FNP. We zijn voor de Lelylijn. Mocht de lijn er mogen liggen, dan zou hij al rendabel zijn. We moeten onze ogen niet sluiten voor de ontwikkelingen en de kansen die het voor Fryslân oplevert. Dus daarom zijn we voor," zegt Knol.

Met name in Drachten en Heerenveen is het wel mogelijk dat het aantal inwoners flink stijgt. "Dat is wel een zorg die bij de raadsfracties leeft. Als je op het ruimtelijke verhaal komt, ben je al wel een stuk verder in de tijd. Maar de vraag is natuurlijk of de verwachtingen uitkomen. We zijn niet bang voor nieuwe bewoners in Fryslân. Het mag niet zo zijn dat de dorpen er last van krijgen, maar we zijn een open provincie."

Fractievoorzitter Sijbe Knol van de FNP

Ruimtetekort

Knol heeft ook zorgen over het nieuws dat de landelijke overheid zich opnieuw wil bemoeien met de inrichting van Nederland. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat omdat er ruimtetekort in ons land is. Sinds 2001 lag de verantwoordelijkheid van de invulling van de ruimte bij provincies en gemeenten. Dat moet zo blijven, vindt Knol. "We kijken er wel met angst en beven naar. we zitten zaterdag met zo'n 30 OSF-partijen (Onafhankelijke SenaatsFractie) in Vianen in overleg om erover te praten en te kijken of we met elkaar kunnen optrekken. Het voelt een beetje als komt de strijd om het platteland steeds dichterbij. Wat bij ons speelt, speelt ook in Drenthe, de Achterhoek en Zeeland. We willen geen dictaten van Den Haag, we doen het op onze manier. We verenigen ons nu."

Knol in reactie op minister Ollongren

Het overleg in Vianen - Foto: Sijbe Knol
Trefwoorden: 
FNP Sijbe Knol Lelylijn
(Advertentie)
(Advertentie)