Henk de Jong: "SC Cambuur is niet zomaar kampioenkandidaat"

12 sep 2020 - 08:37

SC Cambuur kreeg vrijdag een verlies voor de kiezen, de eerste van de competitie. De spelers verloren met 2-0 van Go Ahead Eagles. Trainer Henk de Jong doet een oproep tot 'normaal doen': "Nou gefeliciteerd, wij verliezen een keer. Vorig seizoen hebben we 29 wedstrijden gespeeld, nu 3. volgens mij hebben we 25 keer gewonnen of zo. Dat is niet normaal, hoor. Iedereen denkt: dit is zo weer klaar. Op televisie hoor ik weer over 'de kampioenkandidaat.' Maar dat zijn we niet zomaar. Er zijn veel meer ploegen."

SC Cambuur moet rustig blijven, benadrukt De Jong. "Nu hebben we een tik gehad. Dit kunnen we verwachten het komende jaar. We moeten er beter in worden. We liepen achter de feiten aan, ook met die vrije trap. De tweede helft heb je een plan, je kunt het even aankijken en wat anders doen. Maar dan wordt het meteen 2-0 en dan is het al de nekslag. Maar bij 1-0 stonden we ook al niet goed. In de eerste helft kwamen we er nog wel een beetje doorheen, daarna speel je alles of niets, maar eigenlijk heeft het niets te betekenen."

De Jong maakt daarmee ook een compliment voor Go Ahead Eagles. "Ze doen het hartstikke goed, wij waren niet goed genoeg om er tussendoor te spelen. We moeten het tempo terugbrengen. Nauwkeurig aan de bal, sneller handelen, kantwissels. We moeten ermee aan de gang."

'We weten dat we een moeilijk jaar krijgen'

Niet te hard van stapel lopen dus. De Jong: "De jongens staan ook met beide voeten op de grond. We weten dat we een moeilijk jaar krijgen. We moeten gewoon weer opnieuw. We hadden het nu moeilijk. Dat kan ook gebeuren. We zijn niet even Ajax of zo, we zijn gewoon Cambuur."

Verdediger Calvin Mac-Intosch probeert de moed er in te houden. "Het is de derde wedstrijd, er zijn nog genoeg te gaan. Zoals zij het deden gaan meer teams het doen. We hebben genoeg tijd om er een oplossing voor te vinden. Natuurlijk is het vervelend dat je verliest, maar er zijn nog genoeg oplossingen te bedenken."

'Hier moeten we op trainen'

Toch geeft hij wel toe dat er niet genoeg kansen gecreëerd zijn. "Hier moeten we op trainen, want dit is lastig. Ze gaan met z'n allen in het doel hangen. We probeerden het wel, via de zijkanten, door het midden, via een lange bal. Het is ons niet gelukt vandaag. Wij moeten wat gaan forceren."

Dat er na de rust zo snel een doelpunt van de tegenpartij volgde, had volgens Mac-Intosch niet gemoeten. "Dat mag niet, dat hebben we ook afgesproken in de rust. Als 'ie er dan na een halve minuut in gaat, dan is het ook een goede actie van die jongen. Het is niet alleen dat wij alles fout doen. Hij maakt een goede actie, een goede goal."

Trefwoorden: 
SC Cambuur voetbal
(Advertentie)
(Advertentie)