Leerlingen stil van verhaal longarts Van Geffen: "Heel heftig om te horen"

11 sep 2020 - 19:21

Wat gebeurt er met coronapatiënten op de intensive care? Hoe kun je mensen die daar liggen laten communiceren met hun familie? Komt er een tweede golf en zo ja, hoe heftig wordt die? Het zijn een paar van de vragen die longarts Wouter van Geffen van het MCL kreeg bij een gastles op het gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden.

Longdokter op skoalle

Van Geffen werd bekend door zijn optredens in het televisieprogramma Frontberichten. Hij gaf zo een inkijkje in zijn leven als longarts op de intensive care. Van Geffen wordt nog altijd herkend op straat. "Mensen spreken mij aan en zeggen dan dat ze ontzettend veel respect hebben voor dat wat ik doe. Dat is mooi. Maar je krijgt ook negatieve reacties."

Hij is tegen zijn wil mediapersoonlijkheid geworden. "Ik doe dit soort spreekbeurten, omdat ik zie dat het steeds moeilijker is om alle maatregelen vol te houden", zegt Van Geffen. "Ik wil mij er graag voor inzetten om mensen toch te wijzen op het belang dat ze het wel doen."

Leerzaam

Aan de leerlingen van het Beyers Naudé had hij een goed publiek. Bij de les Maatschappij en Media staat het thema corona regelmatig centraal. Zo schrijven de leerlingen een verhaal met hun eigen ervaringen in de eerste maanden van de crisis.

Het is ook leerzaam zegt Joas Wijma: "Ik heb vandaag geleerd hoe het aan de andere kant is. Dat het voor de familieleden heel zwaar is geweest. Dat ze niet op bezoek konden dat was wel in het nieuws, natuurlijk, maar nu hoor je het van de andere kant. Dat vond ik heel heftig om te horen. Is daar geen oplossing voor mogelijk denk je dan."

Foto: Omrop Fryslan

Het valt Nederlanders steeds zwaarder om zich goed aan de maatregelen te houden, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. De leerlingen zien dat ook in hun omgeving: "Ik ben erg serieus als het gaat om afstand houden", zegt Joas. "Op school heeft dat eigenlijk geen zin, dat lukt niet met alle leerlingen. Maar voor volwassenen moet je het wel houden."

Tweede coronagolf

Wat de jongeren ook bezig houdt, is een mogelijke tweede golf. Komt die? En wat betekent dat voor het ziekenhuis? Van Geffen: "Wij plannen nu voor het ergste, dus voor een heftige tweede golf. Daar willen we voor klaar zijn. Of die gaat komen? Dat weet ik niet, ik ben geen epidemioloog, maar je kunt maar beter voorkomen dan genezen."

Dat vindt Joas ook: "Mensen die niet geloven in corona of denken dat het allemaal wel meevalt, zouden toch eens moeten luisteren naar de verhalen van de artsen."

Longarts Wouter van Geffen was te gast op het Beyers Naudé in Leeuwarden

Kijk voor de actuele stand van het aantal besmettingen in Fryslân en per gemeente op de dossiersite of in de Omrop-app. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd. Op deze website is ook een overzicht te vinden van al het nieuws over de coronacrisis in Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)