Wetterskip Fryslân onderzoekt zanderosie onder Waddenzeedijk

10 sep 2020 - 15:27

Wetterskip Fryslân begint donderdag met een onderzoek naar zanderosie onder de dijk aan de Friese Waddenzeekust. De proef, die onderdeel is van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, vindt plaats in de Vijfhuisterdijk bij Hallum. Het is een onderzoek naar een vorm van zanderosie dat faalmechanisme piping wordt genoemd.

Foto: Daniël Hartog, Wetterskip Fryslân

Het onderzoek, dat een week zal duren, moet aantonen wat de sterkte is van het getijdenzand aan de Friese Waddenzeekust, en of er zanderosie kan ontstaan. Dat dit onderzoek wordt uitgevoerd op een natuurlijke afzetting, maakt het uniek tegenover laboratoriumproeven.

Dijkverzwakking

Bij het faalmechanisme piping stroomt er, door het verschil in waterstand aan beide kanten van de dijk, water met zanddeeltjes onder de dijk door. Hierdoor kunnen kleine tunnels onder de dijk ontstaan waar het water en de zanddeeltjes steeds sneller doorheen kunnen spoelen. Uiteindelijk kan dit tot verzwakking of zelfs het doorbreken van de dijk leiden.

Uit het onderzoek moet een rekenmodel voor dijken op getijdenzand komen, waar realistische onderwerpen mee berekend kunnen worden. Het Wetterskip kan op die manier de dijken voor nu en in de toekomst versterken en besparen op de kosten daarvan.

Animatie van Wetterskip Fryslân over het principe faalmechanisme piping:

(Advertentie)
(Advertentie)