Minder deelnemers dan vorige jaren voor etappeversie SUP-Elfstedentocht

09 sep 2020 - 12:42

De non-stop versie va de SUP-Elfstedentocht, Stand Up Paddling, is afgelopen zaterdag van start gegaan, de etappeversie over vijf dagen is deze woensdag in de Prinsentuin van Leeuwarden ook begonnen.

Suppen Ljouwert

Tineke Merkus, eigenaresse van de SUP-school in Leeuwarden, doet ook mee. Het is niet aan haar ontgaan dat de sport de afgelopen jaren veel aan populariteit heeft gewonnen. "Toen ik begon, 10 jaar geleden, stonden mensen aan de kant te kijken met de gedachte 'wat is die nou weer aan het doen?', toen wist eigenlijk niemand wat suppen was." Nu staan er al duizenden mensen elk jaar bij haar school op de sup.

Anderhalve meter afstand

Volgens Merkus zijn er veel dingen die mensen aantrekken tot suppen. "Het is sporten in de natuur, je blijft fit en maakt het hoofd leeg." Voor de sport was de anderhalvemeterafstandmaatregel geen probleem, bij deze sport was dat goed te doen.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

Er zijn dit jaar dan ook meer mensen aan het suppen geweest vergeleken met andere jaren. "Met deze sport is het geen probleem om afstand van elkander te houden. Daarbij wilden mensen er graag op uit, buiten iets doen, in de coronatijden, dat hebben we hier wel vernomen."

Voorbereiding

Een goede voorbereiding qua eten, kleding, maar ook training is nodig, vertelt Merkus. "Het hoofd moet ook rustig zijn, want het is wel ver en je moet de focus houden. Ik moet nu goed acht uren op het board staan." Zelfs voor dingen zoals naar de wc gaan is dan niet altijd tijd.

Tineke Merkus, eigenaresse van de SUP-school in Leeuwarden

In elke etappe, die van woensdag gaat van Leeuwarden langs Sneek en IJlst naar Sloten, moeten de deelnemers minimaal vijftien minuten rusten. Sommige mensen staan binnen die tijd alweer op hun board om weer een zo snel mogelijke start te maken. "Het blijft toch een wedstrijd, en twintig tot dertig mensen hier gaan echt voor de medaille", zegt Marije Elgersma van de organisatie van het evenement. De tocht duurt vijf dagen.

Tactiek

Bij een zo snel mogelijke tijd neerzetten komen dan ook tactiek, peddelslag en houding kijken. "Wij peddelen vijf dagen, en één van de tactieken is dat je de eerste dag zo snel mogelijk gaat, en dan een paar minuten eerder dan de andere deelnemers finisht. Dan heb je gelijk een voorsprong de rest van de dagen", zegt Marije Elgersma

De organisatie verwacht één van de deelnemers van de eerste dag al binnen 4,5 uren in Sloten. "Dat is een afstand van bijna 48 kilometer. Hij is sneller dan ons moederschip en de slaapboten."

Verschillende nationaliteiten

Normaliter waren er meer dan honderd deelnemers, nu zijn dat er maar vijfenvijftig. Ze komen nog steeds van over de hele wereld. "Dit jaar doen er elf verschillende nationaliteiten mee, waaronder zelfs een Chileen. Die is na de wedstrijd van vorig jaar in Nederland gebleven. Normaliter doen er rond de dertig nationaliteiten mee."

Jelmer, één van de deelnemers, heeft er nog geen zin in. "Het zijn wel lange dagen. Ik heb me een paar maanden geleden ingeschreven met de gedachte om veel te trainen, maar dat is er niet echt van gekomen." Hij volgt de tactiek van de eerste dag zo snel mogelijk gaan niet. "Ik zit eigenlijk wat in de kneuzencompetitie, dan speelt dat niet zo mee. Het gaan meer om het halen van de finish, dat is het belangrijkste."

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

Marije Elgersma van de organisatie van de SUP-Elfstedentocht

Trefwoorden: 
Elfstedentocht SUP suppen
(Advertentie)
(Advertentie)