Vernielingen in Dokkumer Bonifatiuspark; voor duizenden euro's schade

07 sep 2020 - 17:07

Bij omwonenden van het Bonifatiuspark in Dokkum is ophef ontstaan. In het park en bij de Bonifatiuskapel zijn de afgelopen maanden veel vernielingen geweest. Een van de beelden in het park is beschadigd.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

"Het gaat om de tiende statie, die verbeeldt de lijdensweg van Jezus. Op dit kunstwerk is met een grote steen omgehakt. We denken dat jeugd dat heeft gedaan", zegt Lammert de Hoop. "De steen hebben we erbij gevonden met stof van het beeld erop. Het is een flinke steen, hij is amper te tillen."

De Hoop vindt het zonde. "De beelden zijn hier in 1949 neergezet en nooit zijn er problemen geweest tot twee jaar geleden, toen was er ook schade. Het kost duizenden euro's. "Om dit te voorkomen, zijn al diverse acties gedaan, zoals de jeugd aanspreken en de politie meer laten surveilleren." Het staat iets verborgen in het park. Het is een openbaar park en dat willen we liever niet op slot doen, maar als dat de enige oplossing is..."

Cameratoezicht?

Er kunnen geen verdachten worden aangewezen, maar er is wel een naam en een gezicht doorgegeven aan de politie. "Maar we kunnen niets bewijzen." Het ophangen van camera's wordt onderzocht. "Je kunt niet zomaar mensen filmen."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Een deskundige moet bekijken of reparatie haalbaar is. "En dat kost geld, en dat hebben we niet liggen."

De Hoop doet een oproep aan de buurt om te melden als mensen iets verdachts zien. "Ik doe ook een oproep aan de jeugd en de ouders, en de gemeente. De jeugd verveelt zich blijkbaar, misschien moet daar iets voor komen."

Lammert de Hoop

(Advertentie)
(Advertentie)