Campagne helpt mensen met slechtere taalvaardigheid bij zorg

07 sep 2020 - 16:15

In de week van het lezen en schrijven is in de gemeente De Fryske Marren een taalcampagne 'Gezondheid is ook Taal' begonnen. Bijsluiters van medicijnen begrijpen, of inloggen met DigiD zijn zaken waar mensen die de taal niet goed beheersen, moeite mee hebben. De campagne moet ervoor zorgen dat iedereen zich kan redden bij onder andere de huisarts.

Gezondheid Taal

Vertegenwoordigers komen bij de huisarts, apotheek en andere zorginstellingen. Daar hangen ze folders op met tips voor mensen die de taal niet goed genoeg beheersen. Die informatie vinden ze dus 'aan de waslijn'. Daar hangt dan wat ze allemaal kunnen leren en waar ze terechtkunnen. Daarnaast worden er wasmanden bezorgd, die is voor de mensen die in de zorg werken.

"Daardoor kunnen ze leren hoe ze laaggeletterdheid kunnen herkennen. Als iemand vaker terugkomt voor de informatie, zou dat kunnen zijn, omdat iemand de taal niet goed genoeg beheerst", zegt Betty Wiersma van bibliotheek Mar en Fean in Joure.

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

De start van de campagne was maandag in de bibliotheek in Joure. Daar kunnen organisaties komen om moeilijke brieven leesbaar te laten maken in de zogenaamde 'brievenwasserette'

Luciënne Boelsma, wethouder van De Fryske Marren, geeft aan dat ook de gemeente zelf ook bezig is brieven begrijpelijker te maken. "Het doel van de campagne, die tot eind december loopt, is dat zorgverleners weten waar ze moeten zijn als ze iemand zien waarvan ze denken 'die kan niet goed lezen en schrijven'. Dat mensen die er komen, weten hoe ze zich moeten aanmelden voor een cursus bij de bibliotheek. Zo moet ons informatie uiteindelijk begrijpelijk bij de mensen komen."

Gezondheidszorg

Eén op de tien mensen heeft geen goede taalvaardigheid. Daardoor hebben ze vaker stress en gezondheidsklachten. Daarom richt de campagne van de bibliotheken Mar en Fean, de gemeente De Fryske Marren en sociaal werk De Kear zich op de gezondheidszorg.

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

De 'taalwasstraat' van de campagne komt ook in Sneek en Heerenveen.

(Advertentie)
(Advertentie)