Minder zelfdodingen in Fryslân; aandacht voor preventie

07 sep 2020 - 10:28

Voor het derde achtereenvolgende jaar is het aantal zelfdodingen in Fryslân afgenomen. In 2016 waren er 90 zelfdodingen en in 2019 waren dat er 68. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. GGD Fryslân heeft aandacht voor zelfmoord op de Wereld Suïcide Preventie Dag, die donderdag 10 september is.

GGD Fryslân zet in op preventie bij suïcide. Door de economische crisis vanwege corona komen er meer werklozen; GGD Fryslân is bezorgd over het aantal te verwachten slachtoffers. Daarom wordt er sterk ingezet op het voorkomen van een toename.

GGD Fryslân werkt daarbij samen met gemeenten, scholen, ProRail, GGZ en ziekenhuizen. Dat helpt om mensen vroeg in kaart te brengen die rondlopen met angstige, depressieve en/of suïcidale gedachten en zo kan betere zorg worden geboden.

"De daling is goed nieuws", zegt Reinder van Zaane van de GGD, "maar je moet voorzichtig zijn met cijfers. Pas na vijf jaar daling kun je zeggen dat het structureel is." Preventie is belangrijk. "Dat speelt een belangrijke rol, maar het is niet de enige factor. We maken ons wel zorgen over de coronacrisis, uit eerdere economische crisissen weten we dat het aantal zelfdodingen stijgt."

Met de hulplijn 113 wordt elke dag veel gebeld.

Foto: Omrop Fryslân

Reinder van Zaane

Wereld Suïcide Preventie Dag

Op de Wereld Suïcide Preventie Dag wordt aandacht besteed aan alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, en aan familie en vrienden die erdoor zijn geraakt.

Heb je hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. De hulplijn is via 0800-0113 te bereiken, ook is (anoniem) chatten mogelijk op www.113.nl.

Trefwoorden: 
GGD zelfdoding zelfmoord
(advertinsje)
(advertinsje)