Langst zittende raadslid Rinze Visser (NCPN) niet van plan te stoppen

03 sep 2020 - 17:02

In de gemeenteraad van De Fryske Marren werd woensdag raadslid Rinze Visser (81) van de NCPN, de Nieuwe Communistische Partij Nederland, in het zonnetje gezet vanwege een uniek jubileum. Visser zit maar liefst 50 jaar achtereen in de gemeenteraad. Burgemeester Fred Veenstra noemde Visser dan ook 'volhoudend', maar ook een 'scherp en slim' raadslid, waar de gemeente De Fryske Marren blij mee mag zijn.

Rinze Visser 50 jier riedslid

Visser kwam in 1970 voor het eerst in de raad van her voormalige Lemsterland, toen nog voor de Communistische Partij Nederland. In 1985 werd Visser lid van het Verbond van Communisten in Nederland (VCN), een afsplitsing van de CPN. In 1991 hield de VCN op, en toen stapte Visser met andere communistische groepen in de Nieuwe Communistische Partij Nederland.

Rinze Visser van de NCPN in De Fryske Marren - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Sinds 2014 zit Visser in de gemeenteraad van De Fryske Marren, de gemeente die ontstond door de fusie van Lemsterland, Scharsterland en Gaasterland-Sloten. Sommige mensen dachten dat die fusiegemeente mogelijk het einde zou worden van de NCPN in de raad, maar dat pakte heel anders uit. Bij de laatste verkiezingen kregen de communisten er zelfs een zetel bij.

Rinze Visser - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

"Ik ben bijna een museumstuk," zei Visser woensdag als reactie op de complimenten van de burgemeester. Visser bedoelde dat letterlijk, want een levensgrote foto van de Lemster communist is onderdeel van de expositie over 75 jaar bevrijding in het Fries Museum. Visser is trots op zijn bijdrage aan die expositie.

Opkomen voor de zwakkere

De communistische idealen en met namen het opkomen voor de zwakkeren is volgens Visser in deze tijd meer nodig dan ooit. "Mensen met werk en een CAO-loon kunnen zich vaak wel aardig redden, maar er zijn steeds meer mensen die het moeilijk hebben. Het is voor jonge mensen moeilijk om vast werk te vinden. Veel arbeiders werken heden ten dage voor zichzelf. Dat is meestal geen beste positie."

Visser zit al in zijn 13e periode als raadslid. Hij is nog niet van plan om op te houden, maar weet ook dat hij kwetsbaarder is geworden door zijn hoge leeftijd. "Vorige week ben ik met mijn fiets uit de bocht gevlogen en heb ik een paar ribben gekneusd. Zoiets moet ik niet te vaak doen. Laten we het beste er maar van hopen."

Luister naar Rinze Visser

(Advertentie)
(Advertentie)