Gemeenteraad Harlingen willen ambtelijke huisvesting in centrum stad

Ambtenaren van de gemeente Harlingen krijgen waarschijnlijk hun nieuwe werkplek in het centrum van de stad. Daarvoor stemde woensdag een grote meerderheid in de gemeenteraad. Er kon gekozen worden uit vier plannen, maar het college had al eerder aangegeven een voorkeur te hebben om in het centrum het bestaande gemeentehuis uit te breiden. Op dit moment is de ambtelijke organisatie van de gemeente verdeeld over vijf locaties in de stad.
Het gemeentehuis van Harlingen aan de Noorderhaven © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Twee jaar geleden begon de zoektocht naar een nieuw onderkomen, toen uit onderzoek bleek dat de huidige huisvesting niet meer voldoet aan gebruikswensen en ook niet energiezuinig is. De werknemers werken nu op vijf verschillende locaties in de stad, maar dat moet meer bij elkaar komen.
De gemeenteraad onderzocht afgelopen jaar vijftien locaties. De vier overgebleven scenario's zijn renovatie van de Waddenpromenade, nieuwbouw bij de nieuwe brandweerkazerne aan de N31, renovatie van het stadhuis en de Groenlandsvaarder, en nieuwbouw aan de Westerzeedijk.
Alle plannen zijn getoetst op duurzaamheid, financiële haalbaarheid, aantrekkelijk werkgeverschap, burgers en bezoekers, en beleid en locatie. Er was eerder nog een lichte voorkeur voor nieuwbouw aan de Westerzeedijk, maar die ligt nu dus bij renovatie van de bestaande locatie in het centrum.

Verdiepend onderzoek

De optie van de locatie in het centrum vindt de raad het aantrekkelijkst, omdat die past bij de identiteit van Harlingen en herkenbaar en zichtbaar is. Een groot voordeel is dat het bestuurlijke en in groot deel van de ambtelijke organisatie zo onder één dak komen. Het biedt de gemeente ook de kans om te zien hoe monumentale panden verduurzaamd kunnen worden.
Het centrumplan kost zo'n 7 miljoen euro en was daarmee het op één plan na het goedkoopste. Voor het plan moeten een aantal panden worden aangeschaft. Er komt eerst nog een verdiepend onderzoek, waarna er nog een keer gestemd zal worden.
Als er uit dat onderzoek echter geen opmerkelijke resultaten komen, lijkt die laatste stemming een formaliteit. "Het lijkt ons een hele mooi keuze, maar we gaan nog verdiepend onderzoeken of het plan echt voldoet aan de eisen voor modern werkgeverschap en of het kostenplaatje toch niet tegenvalt uiteindelijk", zei wethouder Harry Boon van collegepartij CDA.
Wethouder Harry Boon (CDA)
Een van de panden waar de gemeente nu in werkt, aan de Voorstraat © Wikimedia Commons
Het CDA heeft woensdag nog wel wat vragen en opmerkingen over het plan. De partij stemde eerste tegen en daarna voor. Een van de zorgen ging over de aankoop van de nodige panden in het centrum. CDA'er Hendrik Sijtsma is bang dat, nu duidelijk is geworden dat de panden nodig zijn voor de uitbreiding, de prijs teveel omhoog gaat.

Andere plannen onderzoeken

De partij zou ook graag de andere plannen nog goed willen laten onderzoeken. "Als je voor een scenario kiest, zul je nooit weten wat het alternatief ons zou kunnen brengen. Je moet aan de inwoners uit kunnen leggen waarom je ergens voor hebt gekozen en wat de consequenties zijn", zegt Sijtsma. Om het proces niet te vertragen stemde de partij daarom uiteindelijk voor het centrumplan.
De komende periode worden de plannen uitgewerkt en wordt er een ontwerp gemaakt voor de verbouwing. Pas daarna wordt een definitief besluit genomen. De verwachting is dat de uitvoering in 2022 begint en in 2023 afgelopen is.
CDA-fractievoorzitter Hendrik Sijtsma