Bijzondere eeuwklok geschonken aan de collectie van Museum Joure

03 sep 2020 - 15:50

Museum Joure heeft een bijzondere schenking gekregen: een zogenaamde 'eeuwklok.' Dat is een klok die op zo'n manier gemaakt is dat de klok 100 jaar kan blijven lopen, zonder hem gelijk te hoeven zetten. Dat betekent dat alle schrikkeluren en - dagen er in zijn verwerkt. De klok is in de jaren dertig gemaakt door arbeider Uilke Stinne (1881-1950) uit Stiens. Zijn kleindochter Mary Stinne heeft de klok aan het museum geschonken.

De eeuwklok in Museum Joure - Foto: Museum Joure

Uilke Stinne was later instrumentmaker bij de Spoorwegen. Hij was zo'n vier jaar bezig met het bouwen van de eeuwklok, die in 1938 voltooid was. De basis is een uurwerk van een Friese staartklok. Daar heeft Stinne zo'n 15 mechanieken aan gemaakt voor alle aanduidingen die nodig waren.

Bijzonder is dat de klok niet alleen de Nederlandse tijd, maar ook die voor Noordoost-Indië en Noord-Amerika aangeeft. Er zijn trommels die de tijd aangeven, wijzers ontbreken.

Eerste eeuwklok

Het museum in Joure heeft een grote collectie aan klokken, maar dit is de eerste eeuwklok. Wat het nog meer speciaal maakt is dat er een uitgebreide documentatie bij is met beschrijvingen van alle onderdelen.

Museum Joure - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

"Ik vond dat de klok weer naar z'n roots terug moest," zegt Mary Stinne uit Waalwijk. Zij is de kleindochter van Uilke Stinne. "Ik heb gezocht naar een museum in Fryslân en zo kwam ik bij Joure uit. De klok stond bij mij de laatste jaren in de garage. Het is een beetje sneu, hè. Ze reageerden meteen heel positief bij het museum. Het was ook heel fijn dat ik hele beschrijvingen bij de klok had. Mijn grootvader heeft een schrift helemaal vol geschreven over hoe hij die klok gemaakt heeft. Dat is vast van belang geweest."

Voor iedere zoon een klok

Mary Stinne vertelt dat het niet de enige eeuwklok in de familie is. "Mijn opa was een bijzondere, sympathieke en altijd vriendelijke en behulpzame man. Hij was instrumenten- en dus ook klokkenmaker. Pake woonde na Stiens in Amsterdam, daarna in Haarlem. Hij had twee zoons en voor allebeide zoons heeft hij een eeuwklok gemaakt. Voor de jongste zoon Dirk maakte hij ook een, die staat nu bij mijn neef Uilke. Dat was zijn eerste, waar hij zeven jaar aan gebouwd heeft. Die heeft mijn opa aan zijn jongste zoon gegeven, die naar Nederlands-Indië emigreerde."

Mary Stinne uit Waalwijk

Directeur Iris Nutma van Museum Joure is zeer blij met de aanwinst. "De klok loopt niet, zo hebben we hem ook gekregen. Het zou wel mooi zijn als we hem weer aan de praat kregen. Hij heeft de eeuw niet gehaald, maar dat komt omdat hij eerder eens beschadigd is. Het is wel bijzonder om zo'n klok met zo'n groot verhaal erbij te krijgen. Onze conservator vertelde mij dit verhaal, ik had nog nooit van zo'n klok gehoord. Maar wij hebben een hele grote collectie van klokken en uurwerken. Daar is dit een mooie aanvulling op. Het laat ook de aandacht zien die de maker ervoor heeft gehad."

Directeur Iris Nutma van Museum Joure

(Advertentie)
(Advertentie)