Ritse de Jong: van topmodel naar rapper bij Fokke Simons

02 sep 2020 - 17:15

In 2017 werd hij tweede in Holland's Next Top Model, maar hij heeft voor een andere carrière gekozen: hiphop. Hij zit in de formatie Fokke Simons. Ze hadden nog maar één nummer uitgebracht, Fancy, toen de zangeres Maan al vroeg of ze in het voorprogramma van haar clubtour wilden spelen. Ritse de Jong (20) uit Nijemirdum holt van fotoshoot naar casting en terug, "En tussendoor muziek maken."

Het gaat eigenlijk heel goed met de hiphopformatie, "Ja, het gaat heel goed. We werden opgepikt door best serieuze partijen toen we Fancy hadden uitgebracht. De clubtour met Maan bracht ons op grote podia. Ook voor dit festivalseizoen hadden we heel veel op de agenda staan."

Shows met Maan

De Jong was al eerder in contact geweest met Maan, "Ik had al een beetje contact met haar, en toen vroeg ze mij om een rol te spelen in een van haar clips. Op een gegeven moment begonnen wij met Fokke Simons muziek te maken, dat heb ik haar eens laten horen toen we elkaar zagen, en dat vond ze wel vet." Maan was niet helemaal onbekend mei de rest van de groep, "Ze kende de andere jongens ook, en we hadden al een optreden gedaan in de Chicago Social Club in Amsterdam, dat ging ook super goed. Na één show vroeg ze ons al."

Er waren negen shows ingepland met Maan, maar na vijf moesten ze al ophouden omdat door corona de rest van de shows niet doorgingen. Op het moment is Fokke Simons al wel weer begonnen met repeteren: "We hebben alweer twee showtjes gedaan, en bleven altijd wel doorgaan met muziek maken. Vanochtend hebben we een shoot gehad voor nieuwe foto's, dus we blijven altijd wel bezig. Er zijn nu niet veel optredens, en het is allemaal met zittend publiek, maar er zijn wel gewoon shows en ik hoop wel dat we binnenkort weer geboekt worden."

Model of hiphop?

Een zittend publiek is bij een hiphopoptreden toch wel een vreemde gewaarwording in deze tijden, dansen en springen is natuurlijk niet mogelijk. "Het was wel even wennen, het publiek doet wel leuk mee, maar voor de rest kun je ook niet zo veel. Ze mogen niet eens meezingen."

Als Ritse de keuze tussen modellenwerk en hiphop moest maken, dan ligt zijn passie bij het maken van muziek. "Het gevoel van op het podium staan, er gewoon een feestje van maken en dat overbrengen op anderen, dat geeft me echt een heel goed gevoel. Modellenwerk vind ik ook heel leuk, maar als ik moet kiezen, dan is het toch muziek."

Fokke Simons

Het lijkt een Friese naam, maar Fokke Simons heeft niets te maken met Ritse's Friese roots: "Het heeft niets met Friesland te maken. De jongens woonden op de Fokke Simonsstraat in Amsterdam. Dat is waar we begonnen met muziek maken. Toen er een naam moest komen, besloten we die te gebruiken." Al met al dus in 'Fokking' goeie naam.

Ritse de Jong

(Advertentie)
(Advertentie)