Meer vliegbewegingen Vliegbasis Leeuwarden: "Moet dat nou zo raar?"

02 sep 2020 - 15:55

Inwoners van de dorpen rond de Vliegbasis Leeuwarden ervaren de laatste weken meer overlast dan gewoonlijk. In plaats van twee keer per dag wordt er nu drie keer per dag gevlogen. "En er wordt nu 's zomers ook 's avonds en dat is ook nieuw", zei Geert Verf van Dorpsbelang Marsum.

De landing van de eerste F-35 in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân

De straaljagers vliegen wel vaker 's avonds, maar nooit in de zomer. "Normaliter vliegen ze tussen oktober en april in de avond," vertelt Verf. "Nu wordt er ook al 's avonds gevlogen en dat valt wel op in het dorp"

Onbekende vliegtuigen onderscheppen

"De intensiviteit van de vliegbewegingen 's avonds hebben te maken met de QRA-functie die de vliegbasis Leeuwarden vanaf september weer uitvoert," vertelt Verf. Het Quick Reaction Alert onderschept vliegtuigen in het luchtruim van de Benelux die geen vliegplan hebben ingediend en die zich niet identificeren. Elke drie maanden is de QRA op een andere vliegbasis gestationeerd. "Dat kan zijn in Volkel, in België of yn Leeuwarden". Omdat de QRA 24 uren per dag inzetbaar moet zijn, wordt er ook 's avonds gevlogen. "Dat gebeurt nu al, omdat vliegeniers moeten oefenen om te vliegen met een nachthelm," zegt Verf.

Het is de laatste keer dat de QRA in Leeuwarden met F16's wordt gedaan. "De volgende keer als Leeuwarden weer aan de beurt is en de vliegtuigen klaar zijn, wordt de QRA uitgevoerd met de F-35."

Foto: Klaas Koopmans

Niet alleen in Marsum merken de inwoners dat er meer gevlogen wordt, ook in andere omliggende dorpen ervaren bewoners dat, zoals in Dronryp. "Jazeker merken wij dat", zegt Peter Tange van Dorpsbelang Dronryp. "Wij hebben er hier ook meer last van". Toch is het niet zo dat hij in het dorp meer mensen hoort over de vliegintensiviteit. "Ze zijn er hier wel aan gewend. Er leeft een soort sentiment van 'we kunnen er toch niets aan doen'. Maar het is wel een plaag geworden. Soms vliegen ze vlak boven ons huis en dan denk ik 'moet dat nou zo raar?'"

Kennismakkingsgesprek

De voorzitter van Dorpsbelang Marsum heeft dinsdagmiddag samen met andere bewoners een eerste kennismaking gehad met basiscommandant Henk Doorten. Sinds januari is Doorten commando van vliegbasis Leeuwarden. Het gesprek heeft niet eerder plaats gevonden in verband met corona.

(Advertentie)
(Advertentie)