Drijvend zonnepark bij zandwinning Skûlenboarch met ruimte voor recreatie

02 sep 2020 - 14:39

De waterplas van de zandafgraving bij Skûlenboarch moet een drijvend zonnepark worden met ruimte voor recreatie. Daarvoor wordt woensdag een informatiedag gehouden voor de omgeving. Omwonenden uit de dorpen kunnen hun mening geven over de plannen van Enerzjyk Skûlenboarch.

Foto: Omrop Fryslân

De zandwinning bij Skûlenboarch loopt deze week ten einde. Het gebied waar nu de plas is. was in het verleden weiland met daartussen houtwallen. Het heeft met de zandwinning een bedrijfsbestemming gekregen, wat de plaatsing van een zonnepark op het water makkelijker maakt. Trekvogels komen er niet vanwege het licht en het lawaai van de industrie. Er is wel een rijke flora en fauna, zegt Johan ten Brinke, adviseur van Enerzjyk Skûlenboarch.

Voldoende om de helft van alle woningen in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel van stroom te voorzien.

Johan ten Brinke, Enerzjyk Skûlenboarch

De plas is ongeveer 45 hectare groot. Niet de hele plas wordt bedenkt met zonnepanelen, zegt David de Boer van Enerzjyk Skûlenboarch. Het zal gaan om twee derde of drie vierde deel, en aan de zijde waar het meeste lawaai is van industrie. Als alles doorgaat, komen er 60.000 tot 70.000 zonnepanelen. Dat is genoeg om de helft van alle woningen in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel van stroom te voorzien. Het zandwinplas is gelegen in deze twee gemeenten.

Zonnepanelen in het water plaatsen heeft als voordeel dat het water voor koeling zorgt. Bovendien hoeven de zonnepanelen dan niet op ander terrein geplaatst te worden. De gemeenten hebben een taakstelling wat betreft de realisatie van zonne-energie en anders zouden de panelen mogelijk op landbouwgrond neergezet worden. Als alles doorgaat, begint in 2022 of 2023 de aanleg van het drijvende zonnepark by Skûlenboarch. Dit jaar en volgend jaar zijn jaren van voorbereiding.

Wandelpaden

Het bestaande strandje blijft open voor zwemmers en andere recreanten, en de hekken zullen verdwijnen. Er zijn plannen voor de aanleg van wandelpaden en fietspaden voor mountainbikers, mogelijk ook steigers om te vissen. Kortom: de voormalige zandwinplas moet breder toegankelijk worden.

Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met David de Boer van Enerzjyk Skûlenboarch

Wat er allemaal mogelijk is, is woensdag te zien op het strandje van het meer, op informatiepanelen. Deskundigen van Enerzjyk Skûlenboarch staan klaar om toelichting te geven. Bewoners en bedrijven kunnen zelf ook met ideeën komen. De informatiedag is bedoeld voor inwoners van de dorpen Eastermar, Jistrum, Drogeham, Kootstertille en Heechsân en is in verschillende blokken ingedeeld in verband met corona. Ook via de website van Enerzjyk Skûlenboarch kunnen ideeën voor het gebied aangedragen worden.

Johanna Brinkman in gesprek met Johan ten Brinke van Enerzjyk Skûlenboarch

(Advertentie)
(Advertentie)