Hoe werkt de nieuwe corona-app en hoe veilig is die?

02 sep 2020 - 07:00

De corona-app 'CoronaMelder' zou eigenlijk afgelopen dinsdag gelanceerd worden, maar dat is voorlopig uitgesteld. Toch kan de app al worden gedownload en kan men hem ook gebruiken. Het is echter de vraag of de app ooit goed zal werken. Andrej Zwitter van Campus Fryslân: "Het vraagt een groot aantal mensen dat de app installeert om daadwerkelijk te werken. Als vijftig procent van de Nederlanders de app installeert, wordt maar 25 procent van alle contacten met coronapatiënten gemeld."

De nije corona-app

De app werkt via bluetooth. Voor iedere telefoon bestaat een unieke, anonieme code. Deze code wordt alleen op de telefoon opgeslagen en wordt dus niet op een centraal punt bewaard. Zodra je dichtbij een persoon bent geweest die dezelfde app op zijn telefoon heeft staan, wisselen de telefoons de codes uit. Zodra iemand het coronavirus heeft, kan de GGD daarna deze codes opvragen, om vervolgens mensen te waarschuwen dat ze mogelijk in contact zijn geweest met de coronapatiënt.

App als verlengstuk van GGD-werk

De app werkt echter niet feilloos. Zo kan het voorkomen dat je bij iemand in de buurt bent geweest, maar dat er bijvoorbeeld een muur tussen heeft gezeten. Dan hebben de telefoons de codes uitgewisseld, maar ben je nooit in contact gekomen met de andere persoon.

Zwitter legt uit: "De vraag is hoe je deze app gaat gebruiken. Als je alleen maar contactonderzoek doet via de app, dan gaan we zeker een probleem hebben. Als je het combineert met het handmatig uitzoeken door de GGD, heb je een grotere kans om de hele verspreiding te volgen." De app moet dus als verlengstuk gebruikt worden voor het werk van de GGD: het zal het werk niet helemaal overnemen.

Eén van de testlocaties voor het coronavirus - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Voordat de app gelanceerd wordt, wil de regering eerst de noodwet aannemen. Hoogleraar en politicoloog Caspar van den Berg van Campus Fryslân zegt hierover: "Het is jammer dat de app er nog niet is, maar uit oogpunt van de rechtstaat is het een goede zaak dat er eerst een wettelijke basis moet zijn voor het verkrijgen van zulke data."

Door te wachten op de noodwet krijgen de Tweede en Eerste Kamer de ruimte om te kijken naar wat de app precies doet en hoe alle data worden opgeslagen. "Volgens het ministerie is dat wel goed geregeld, maar het is een principekwestie. Als zulke gevoelige informatie verkregen wordt, moet de volksvertegenwoordiging daar wel goed naar kunnen kijken.

(Advertentie)
(Advertentie)