Coronamaatregelen voortaan ook regionaal bepaald: iedere week opnieuw evaluatie

01 sep 2020 - 19:36

Het kabinet komt met een regionaal beoordelingssysteem. Dat betekent dat coronamaatregelen voortaan iedere week per regio bepaald worden. Bovendien volgt er wekelijks een evaluatie, zodat men kan vaststellen of het met een Veiligheidsregio de goede kant op gaat. Het nieuwe systeem gaat halverwege september van start. "Per regio gaan we bepalen wat het besmettingsrisico is. Aan de hand daarvan kunnen regio's de maatregelen nemen die nodig zijn," zei minister Hugo de Jonge tijdens de nieuwe coronapersconferentie.

Foto: ANP

Minister De Jonge heeft in de persconferentie aangegeven dat de aanpak van het coronavirus er 'minder landelijk en meer lokaal' gaat uitzien. De Jonge: "Daar waar het virus de kop op steekt, moeten we het weer indrukken. Het coronadashboard verschaft ons daar de informatie voor, met de cijfers per gemeente. De ene gemeente vraag een andere aanpak dan de andere, in een stad is het anders dan in een dorp verderop."

Regionaal: ook om het vol te houden

Er wordt gekozen voor de regionale aanpak om zo het virus af te remmen. "Maar aan de andere kant ook om de samenleving zo min mogelijk te belasten met regels. Zo kunnen we het zo lang mogelijk volhouden."

Maatregelen kunnen per regio aangepast worden, op basis van de situatie. "Als bijvoorbeeld uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat verspreiding van het virus vooral via thuisfeestjes plaatsvindt, liggen maatregelen gericht op drukte in binnensteden minder voor de hand", liet minister De Jonge weten.

Waakzaam - zorgelijk - ernstig

Er is een zogeheten escalatieladder, die is onderverdeeld in drie verschillende fasen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Bij 'waakzaam' komen er niet veel besmetting bij en is er genoeg zorgcapaciteit. Bij 'zorgelijk' loopt het aantal besmettingen op; dat zorgt voor meer druk op de zorg. In dat geval zijn er aanvullende maatregelen nodig. Bij de categorie 'ernstig' is het nodig om hard in te grijpen. Het aantal besmettingen loopt dan hard op, bronnen- en contactonderzoek werkt niet meer en de druk op de zorg is te groot.

Verpleeghuizen bij besmetting wekelijks testen

Minister De Jonge vertelde dat symptomen bij ouderen in een verpleeghuis niet altijd goed zichtbaar zijn. "Daarom zullen we bij een uitbraak in een verpleeghuis bewoners en medewerkers wekelijks testen tot de besmetting is teruggedrongen. Daarnaast gaan we meer preventief gebruik van mondkapjes maken."

Discotheken en nachtclubs blijven dicht

Discotheken en nachtclubs blijven voorlopig dicht. Ook dat is een maatregel die tijdens de persconferentie bekend werd gemaakt. "Dat is voor deze branche geen goed nieuws, maar het risico op besmetting is gewoon te groot," zei premier Rutte.

Quarantaine bij kinderen van 0-4 wordt hetzelfde als die voor kinderen tussen de 4-12 jaar

Minister-president Rutte maakte ook bekend dat het quarantainebeleid van kinderen tussen de 0-4 jaar gelijk getrokken wordt met het beleid voor kinderen van 4-12 jaar oud. Dat betekent ook: 'de jongste kinderen naar de kinderopvang', zei Rutte. Mits zij zelf het virus niet hebben, uiteraard.

(Advertentie)
(Advertentie)