Aanvragen coronatest kost tijd en doorzettingsvermogen

01 sep 2020 - 17:51

Wie getest wil worden op het coronavirus moet er rekening mee houden dat het veel tijd kost om het voor elkaar te krijgen. En dat je mogelijk op een testlocatie uitkomt die honderden kilometers ver weg is. Dat blijkt uit een steekproef door Omrop Fryslân.

Een testlocatie voor het coronavirus in IJlst - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Er zijn op dit moment twee manieren om aan een afspraak voor een coronatest te komen. Dat kan online via coronatest.nl of via de telefoon op 0800-1202. In beide gevallen kom je uit bij het landelijke afsprakencentrum. Zij proberen dan een locatie te vinden die in de buurt is, maar waar het ook niet te lang duurt voor je er terecht kunt. Door de grote drukte op dit moment loop je in beide gevallen tegen problemen aan.

Vianen

Wie online een afspraak probeert te maken moet een aantal vragen beantwoorden over de klachten, inloggen met DigiD om daarna de eigen postcode in te vullen. Wie nu echter een Friese postcode invult krijgt via de website te horen dat er geen testlocaties beschikbaar zijn. Ook het invullen van een Groninger of Drentse postcode helpt niet. Pas bij het invullen van een postcode in Lelystad komt er een testlocatie tevoorschijn: in Vianen, net onder Utrecht.

Via de telefoon heb je net wat meer opties. Zo kan iemand die op dinsdagochtend belt op vrijdag terecht in Drachten, Leeuwarden of IJlst (de drie Friese locaties). Of je moet geluk hebben dat er een afspraak afgezegd wordt zodat je al eerder een plekje kan krijgen. Maar dat is de uitzondering.

Je moet ook geduld hebben voordat je iemand aan de telefoon krijgt op het 0800-nummer. In de meeste gevallen krijg je een bandje dat je vraagt om het een halfuur laten nogmaals te proberen. Krijg je dat bandje niet, dan duurt het in sommige gevallen bijna een uur voordat je iemand aan de telefoon hebt.

Snelle test noodzakelijk

"Dat is natuurlijk niet zoals we het willen hebben", zegt woordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân. "Het liefst zien we dat mensen zich snel laten kunnen testen en dat ook die afspraken zonder problemen gemaakt kunnen worden. Maar op dit moment is het gewoon heel druk."

In Fryslân kunnen momenteel maximaal 800 tests per dag verwerkt worden. "Dat heeft met name te maken met de capaciteit van de laboratoria. Die kunnen niet meer aan omdat er niet genoeg apparaten zijn." En bij de GGD vinden ze dat jammer.

"We willen wel heel graag meer doen. En we doen ook wel eens meer. Zo hadden we maandag op een dag 840 tests gedaan. Maar daarmee pakken we dus al wat van de capaciteit van de dag erna." En zo lopen ze volgens De Jong wat achter de feiten aan.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Dat het maken van een afspraak niet zo makkelijk gaat merken ze ook bij de testlocatie in Drachten. Daar melden zich niet alleen Friezen voor een test, maar ook mensen uit Groningen, Drenthe en soms zelfs nog verder weg. "Mensen willen snel getest en zijn dan best bereid om er een eindje voor te rijden", zegt een van de medewerkers.

Symptomen? Dan testen!

Dat het regelen van een test veel moeite en tijd kan kosten is een risico, zegt De Jong van de GGD. Zo zou het kunnen dat mensen afhaken als ze te lang in de wacht moeten staan aan de telefoon. Toch hoopt De Jong dat mensen zich toch zullen laten testen. "Iedereen die symptomen heeft zou zich eigenlijk moeten laten testen. Alleen op die manier krijgen we de ziekte echt onder controle."

In heel Nederland werden vorige week liefst 163 duizend mensen getest. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is in stijging van 23 duizend. Dat heeft alles te maken met dat er op moment veel meer mensen met de gewone groep omlopen of verkouden zijn. Ook die mensen moeten zich officieel laten testen. Het aantal positieve tests neemt wel af, van 2,5 procent naar 2,2 procent.

(Advertentie)
(Advertentie)