KNGU: turncoach Wiersma mag weer aan het werk, maar nog niet als bondscoach

Turnbond KNGU heeft dinsdagmiddag in topsportcentrum Papendal bekend gemaakt dat het topsportprogramma weer wordt opgestart. Dat betekent ook dat coaches Vincent Wevers en Gerben Wiersma terugkeren in de zaal, nadat ze eerder op non-actief waren gesteld na beschuldigingen van misbruik. De KNGU zet een uitgebreid onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag op alle niveau's.
Parsekonferinsje KNGU
De misstanden in de turnwereld kwamen eind juli boven water, toen meerdere oud-turnsters naar buiten kwamen met verhalen over mishandeling, fysiek en mentaal, door bepaalde turncoaches. Het veroorzaakte een schokgolf, de turnbond kwam met maatregelen en een onderzoek.
Zo werd meteen het topsportprogramma van de Nederlandse vrouwenselectie stilgezet. En dat heeft grote gevolgen. Het op non-actief zetten van onder meer de Friese bondscoach Gerben Wiersma en trainer Vincent Wevers betekende dat ze niet meer welkom waren in de turnhal in Heerenveen. Ze konden daardoor niet Sanne en Lieke Wevers trainen of Vera van Pol en Naomi Visser.

Misstanden boven water

Op 30 juli heeft het bestuur van de Nederlandse turnbond KNGU het programma van de Oranje-vrouwenselectie dus stilgezet voor zolang het onderzoek zou lopen. De zes betrokken coaches, ook bondscoach Gerben Wiersma, mochten voorlopig niet als trainer van de bond hun functie uitvoeren.
Daarvoor is er al heel wat naar buiten gekomen over fysieke en geestelijke mishandeling, als eerst door Gerrit Beltman. Hij vertelt daar op 25 juli over in het Noordhollands Dagblad. Hij geeft aan het hij zich schuldig heeft gemaakt aan het vernederen van turnsters, manipulatie en dus fysieke en psychische mishandeling.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het balletje gaat dan rollen waarna meer mensen uit de turnwereld besluiten te vertellen wat hen overkomen is. Turnsters Stephanie Tijmes en Loes Linders vertelden over mishandeling via sociale media. Dat deden ze door de tekst 'Ik ben een van hen...' te gebruiken. Een dag later zat oud-turnster Joy Goedkoop bij NOS Studio Sport. Zij beschuldigde bondstrainer Vincent Wevers van fysieke en mentale mishandeling.
Omrop Fryslân bracht op 29 juli het verhaal van een oud-turnster uit Dronryp. Ze wil anoniem blijven, maar maakte naar eigen zeggen een 'strafcultuur' mee bij haar turnvereniging DOS in Dronryp.
Verslaggever Timo Jepkema in Papendal

Tussentijd

In de tussentijd overhandigden oud-turnsters een boek aan de KNGU met misstanden die ze in hun actieve carrière hebben meegemaakt. Daar is in het verleden ook onderzoek naar gedaan door de KNGU, maar de resultaten van dat onderzoek zijn niet eerder openbaar gemaakt. Tegen het AD zeggen de oud-turnsters dat ze de KNGU wantrouwen omdat er jarenlang niets is gedaan met het boek dat ze publiceerden met onder meer verhalen van 'slachtoffers'.
Mark Meijer, technisch directeur van de KNGU