Frans geld redt drafsport in Wolvega: na twee faillissementen is de baan nu al 10 jaar stabiel

Drafbaan Victoria Park in Wolvega bestaat 10 jaar. Dat werd zondag gevierd met een bescheiden feest. In 2010 werd de baan na een ingrijpende verbouwing opnieuw geopend. Het doel was toen om veel publiek en toppaarden naar Wolvega te halen. Dat is goed gelukt.
© Omrop Fryslân
Verslaggever Hayo Bootsma was op Victoria Park
De baan in Wolvega wordt gezien als de beste baan van Nederland. Er komen meer toeschouwers, en het prijzengeld is de afgelopen jaren behoorlijk omhoog gegaan. Dat laatste is te danken aan de samenwerking met de Fransen, zegt baanmanager Ralf Dekker: "De draf- en rensport is daar veel groter. Er gaat daar veel geld in om. Wij kunnen dankzij die samenwerking hier ook beter prijzengeld uitkeren. Nu kan het lonen om hier te rijden."
Dat was in het verleden wel anders. Voor een vierde plek kreeg je dan 75 euro. Net genoeg om de brandstof van de auto van te betalen, zegt Stefan Schoonhoven. Hij rijdt bijna alles op Wolvega. "Dat ze met de Fransen in zee zijn gegaan is de redding geweest voor de drafsport. We zijn er echt blij mee. Het prijzengeld van toen stelde niet veel voor."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De baan is voor de draf- en rensport in de provincie van groot belang, zegt Schoonhoven. "Het zou echt zonde zijn als de baan zou verdwijnen. Er is al niet veel meer, alleen nog een baan in Groningen en in Almaar." De baan in Groningen staat echter onder druk. De gemeente daar wil het terrein alleen nog maar gebruiken voor muziekevenementen.
In Wolvega hebben ze ondanks de coronacrisis alles aardig op de rit. "Ik had het liefst dat we hier bij iedere koers twee, drieduizend mensen hadden", zegt de baanmanager. "Dat zit er nu niet in. Maar je ziet dat het online echt hartstikke goed gaat." Dekker doelt op het gokken op de races. Dat kan heel goed via internet. De races zijn online ook goed te volgen.
Dekker ziet de toekomst positief tegemoet. "We zijn begonnen toen het hier niet makkelijk was. We hebben roerige jaren meegemaakt en dan nu nog die pandemie. Maar we zijn niet begonnen om na 10 jaar op te houden. We gaan nog jaren door. Dat is zeker."