Speurtocht naar eigenaar bijbeltje uit oorlogstijd eindigt in Leeuwarden

Dat de coronatijd ook wel eens goede dingen oplevert, bewijst het verhaal van schrijver en theatermaker Oscar Kocken. Hij had nu de tijd om aan de slag te gaan met een speurtocht van zijn opa. Die zocht de eigenaar van een bijbeltje dat hij in oorlogtijd had gekregen. Kocken kwam uiteindelijk in Leeuwarden uit. De 90-jarige weduwe van Cornelis van Leeuwen heeft het boekje teruggekregen uit zijn handen.
© Twitter Oscar Kocken
De opa van Oscar werkte in de oorlog bij het Rode Kruis. Hij had een bijbelboekje gekregen van Cornelis Marinus van Leeuwen die in een kamp zat. Het verzoek was om het bijbeltje te doen toekomen aan zijn familie in Nederland. Het bijbeltje heeft al die tijd bij z'n opa en oma op zolder gelegen. Er waren brieven in gestoken, onder andere een envelop met daarop geschreven een adres in Leeuwarden.

Zoektocht van een onbekende

Kocken ontdekte allereerst wie de ouders van Cornelis Marinus waren. Ze woonden in Woerden en zijn inmiddels overleden. Om meer bekendheid te geven aan zijn speurtocht maakte hij een website aan: 'zoektocht van een onbekende'. Daar kwam al snel een bericht op binnen van een dominee uit Woerden aan wie zijn opa had geschreven op zijn zoektocht. Volgens de dominee was degene die zijn opa zocht, verhuisd naar Leeuwarden.

Adres in Leeuwarden

De naam van de stad Leeuwarden was Oscar al eerder tegengekomen. In de bijbel zat een brief met het adres Aert van der Neerstraat 26 in Leeuwarden. De brief was retour afzender gekomen. Een echte doorbraak was dat Oscar bericht kreeg van iemand wiens opa en oma dezelfden waren als de ouders van Cornelis. Het bleek dat de Van Leeuwens na hem nog drie kinderen hadden gekregen. Twee van hun dochters zijn nog in leven.
De widdo fan Cornelis van Leeuwen yn Ljouwert © Twitter Oscar Kocken
Die dochters wisten ook dat de weduwe van hun broer nog leefde. Cornelis zelf overleed in 2010. Oscar kon de weduwe bellen, als hij dat wilde en dat heeft hij gedaan. Hij heeft het bijbeltje teruggebracht bij de 90-jarige Friezin. "Kippenvel", vertelt hij. "Ik had haar een poos geleden al gebeld en ik heb zelden met zo'n bonzend hart gewacht tot iemand de telefoon zou opnemen. Vrijdag zagen we elkaar dan in het echt. Ze was helemaal in de gloria. Ze kon alleen maar zeggen: 'Dit had Cornelis moeten zien'. Gelukkig is het gelukt. Zijn wens is werkelijkheid geworden."

Theatervoorstelling

Kocken wil van zijn verhaal mogelijk een theatervoorstelling maken. Mensen die hem financieel willen helpen, kunnen dat doen. Zijn gegevens zijn te vinden op zijn website.
Oscar Kocken over de zoektocht van het bijbeltje