Omrop TIP: Dit is onze taal

29 aug 2020 - 10:59

De Friese taal is in beweging. Met de komst van sociale media wordt er meer Fries geschreven, jongeren delen Friestalige memes en de band De Hûnekop is populair bij een groot publiek. Miranda Werkman onderzoekt in de Fryslân DOK 'Dit is ús taal' wat het effect daarvan is op de Friese taalbeleving.

Okee

Lysbeth Jongbloed-Faber heeft voor de Fryske Akademy onderzoek gedaan naar hoe jongeren het Fries gebruiken. Daarbij keek ze ook naar de invloed van de band De Hûnekop op de taalbeleving en het identiteitsgevoel van de fans. Lysbeth: "De Hûnekop laat zien dat het okee is om Fries te zijn, en dat je niet onderdoet voor de Randstad."

De Hûnekop - Foto: Omrop Fryslân

Monsterachtig

'Ien twa trije, sil ik dy snije.' "Ik had nooit gedacht dat ze dat bij Omrop Fryslân zouden draaien," zegt frontman Emiel Stoffers van De Hûnekop. Dat zijn nieuwe album 'Monsterachtig' geen correct Fries is, interesseert Emiel niet: "Dat is niet mijn taak. Maar het is wel fucking cool om Fries te praten."


Onderzoeker Lysbeth ziet volop kansen voor het Fries. Want door de sociale media wordt het Fries vooral 'van onderop' gebruikt. "Beter kun je het niet krijgen," zegt ze. "Een taal die digitaal gebruikt wordt, gaat niet dood."

Emiel Stoffers - Foto: Omrop Fryslân

Vrijer bewegen

Miranda Werkman interviewt ook Bert Looper, directeur van Tresoar. Volgens Looper kunnen Tresoar, Omrop Fryslân en de Fryske Akademy veel vrijer bewegen in de nieuwe multimediale en culturele context. De instituten moeten niet denken vanuit de verdediging (van de Friese taal) of uit angst. Tegelijk is er altijd spanning tussen zelfrechtvaardiging en zelfbewustzijn, denkt Looper.

Dit is ús taal - whatsappe yn it Frysk - Foto: Omrop Fryslân

De Fryslân DOK 'Dit is ús taal' is zaterdag 29 augustus bij NPO2 te zien om 15.30 uur (herhaling 30 augustus 13.10 uur). Omrop Fryslân zendt de documentaire uit op zondag 30 augustus om 17.00 uur en daarna ieder uur.

'Dit is ús taal' is eerder uitgezonden op 15 en 16 september 2019.

(Advertentie)
(Advertentie)