Vakbonden positief over nieuw coronasteunpakket: "Er is veel geld beschikbaar"

28 aug 2020 - 19:17

Het kabinet trekt 11 miljard euro uit voor een nieuw coronasteunpakket. De afgelopen dagen werd hierover al een akkoord bereikt met de werkgevers en de vakbonden. Het pakket loopt tot juli volgend jaar. De vakbonden reageren positief over het nieuwe steunpakket. Voorzitter Piet Fortuin van het CNV: "De drempel is niet verhoogd en er is veel geld beschikbaar. Meer dan een miljard voor 'scholing' en dat is heel belangrijk."

Coronastipepakket

Dit derde steunpakket duurt negen maanden, opgedeeld in blokjes van drie maanden. Dat betekent dat het nieuwe pakket langer zal duren dan de eerdere twee steunpakketten. Het kabinet hoopt ondernemers hiermee meer zekerheid te geven.

Er wordt een miljard beschikbaar gesteld om mensen aan nieuw werk te helpen, bijvoorbeeld middels 'om- en bijscholing'. Volgens Fortuin zal dat niet makkelijk gaan. "Er ligt een grote uitdaging en dat zal niet voor iedereen slagen."

Foto: Shutterstock

Ook wordt nog eens 1,5 miljard euro uitgetrokken voor het naar voren halen van investeringen. Verder wordt er 300 miljoen gereserveerd om eventueel te kunnen deelnemen aan een privaat fonds waarmee (middel)grote bedrijven geholpen worden om het eigen vermogen te versterken.

Daarnaast is er 150 miljoen beschikbaar voor het stimuleren van lokale en regionale economieën. Op fiscaal gebied worden ondernemers ook geholpen. Ze kunnen tot oktober belastinguitstel aanvragen en krijgen twee jaar de tijd om hun belastingschuld af te lossen.

Volgens Fortuin is het een goed steunpakket, al is de crisis nog lang niet voorbij. "Nee, we zijn er nog lang niet. We staan misschien nog maar aan het begin. Als het gaat om werkloosheid wordt het houden en keren."

Verslaggever Gerrit de Boer in gesprek met voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV

(Advertentie)
(Advertentie)