Operaasje Fryske Flagge: Jacob Waslander fietst naar z'n werk Washington

28 aug 2020 - 15:23

Van alle landen op aarde is er een emoji van de vlag, maar niet van de Friese vlag. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân de 'Operaasje Fryske Flagge' bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen over de hele wereld hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Wie dat al heeft gedaan, is Jacob Waslander. Hij woont in Bethesda in Amarika.

Foto: Jacob Waslander

Jacob Waslander werkt voor een groot onderzoeksinstituut, waarvan het hoofdkantoor in Washington DC ligt, vlakbij Bethesda. "In Nederland werkte ik voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en hield ik me bezig met klimaat en energie. Dat heeft altijd mijn interesse gehad, de financiering van duurzaamheid. Toen kwam hier een vacature en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik hield me bezig met hoe we de transitie naar een betere planeet moeten financieren."

Waslander en z'n gezien hebben op flink wat plekken op de wereld gewoond. Het bevalt ze goed in de VS. "We hebben het hier ontzettend fijn. Het is hier aangenaam wonen."

"Ik kom zelf uit Marsum, mijn vrouw komt uit Drenthe. We hebben altijd nog een huis in Drenthe. Een van de kinderen is geboren in Zwitserland, een ander heeft een Amerikaans paspoort en de derde is geboren toen we onderweg waren naar Mali. Maar ze voelen zich alle drie alsof ze uit Drenthe komen. En we gaan nog vaak naar pake en beppe, die in Fryslân wonen."

Wat zien we op de foto?

"Dat is het centrum van Washington", vertelt Jacob. "Het is de route die ik naar m'n werk fiets. Het is de grote as, door Washington DC. De obelisk is het Washington Monument, het monument voor George Washington, de eerste president van Amerika. Daarachter, net niet op de foto, staat nog het monument voor de Tweede Wereldoorlog en ook het Capitol, het parlementsgebouw van Amerika."

Jacob Waslander

Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.

Meedoen? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we op in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries buiten Fryslân.

Al bijna 80 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)