Gemeente Heerenveen maakte rekenfout: structurele tegenvaller van 2 miljoen euro

28 aug 2020 - 13:58

De gemeente Heerenveen heeft een fikse fout gemaakt in de financiële administratie. Daardoor krijgt de gemeente een tegenvaller van zo'n 2 miljoen euro voor de kiezen. Het gaat volgens de gemeente om een rekenkwestie: structureel en incidenteel geld zijn door elkaar gehaald. Vrijdagmiddag was er een persconferentie op het gemeentehuis.

Rekkenflater gemeente Hearrenfean

Burgemeester Tjeerd van der Zwan heeft aangegeven dat de gemeente dacht dat er geld kon worden uitgegeven dat er eigenlijk niet was. De begroting is dus te hoog ingeschat. Dat betekent ook dat er nu bepaalde keuzes moeten worden aangepast. De fouten zijn waarschijnlijk gemaakt bij het nieuwe begrotingssysteem in 2017. Vanaf dat moment zijn incidentele bedragen opgenomen als structureel. Daardoor leek de gemeente vanaf 2020 meer geld te hebben dan dat eigenlijk het geval was.

Omdat wethouder van financiën Hans Broekhuizen (CDA) over enkele weken vertrekt - hij wordt burgemeester van de gemeente Twenterand - gaf burgemeester Van der Zwan toelichting op de financiële problemen.

"We zijn allemaal mens"

Het college vindt niet dat er meteen een wethouder moet opstappen vanwege de kwestie. De leden voelen de verantwoordelijkheid, maar geven aan dat er de facto geen geld verdwenen is. "Fouten zijn nooit uit te sluiten, we zijn allemaal mens. We zijn blij dat onze afdeling financiën de fout zelf heeft geconstateerd en dit onmiddellijk bij de directie heeft aangegeven," zo schrijft de gemeente.

Het gemeentehuis van Heerenveen - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Medewerkers van de gemeente hebben de fouten gevonden bij het opstellen van de conceptbegroting 2021. Een externe partij heeft daarna onderzocht hoe de tekortkomingen precies zijn ontstaan en hoe groot ze zijn. Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om een probleemanalyse en advies op te laten stellen door een externe adviseur.

Toezichthouder provincie Fryslân is geïnformeerd. De gemeente stond eerder een tijd onder toezicht als artikel 12-gemeente. Op 1 september komt de raad bijeen voor een extra commissievergadering om te praten over de kwestie. De raad zal 2 miljoen moeten snijden in de begroting van 2021 om te voorkomen dat Heerenveen weer in de rode cijfers duikt.

Verschillende leden van de gemeenteraad geven aan dat ze erg geschrokken zijn van de financiële tegenvaller. "Ik zit al 20 jaar in de gemeentepolitiek, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt gemeenteraadslid Age Hartsuiker van Heerenveen Lokaal. "Het betekent dat wij als raad besluiten hebben genomen op basis van verkeerde cijfers. Ik neem dat bijzonder hoog op, want zoiets mag niet voorkomen." Hartsuiker maakt zich ook wel zorgen over de gevolgen van het structurele tekort. "Het betekent dat veel zaken waarover we hebben besloten mogelijk weer op losse schroeven komen te staan." Hartsuiker wil zich daarom sterk maken voor het 'vitaliteitsfonds', voor het opknappen van dorpskernen in dorpen zoals Akkrum en Jubbega. "Daar mogen we nooit op terugkomen. Dan krijgen we een heel groot probleem in deze gemeente."

Burgemeester Tjeerd van der Zwan over de administratieve fout

Gemeenteraadslid Age Hartsuiker over de financiële tekorten

Trefwoorden: 
gemeente Heerenveen rekenfout
(Advertentie)
(Advertentie)