Bekijk vanaf nu de actuele coronacijfers bij Omrop Fryslân

28 aug 2020 - 12:06

Vanaf vandaag zijn bij Omrop Fryslân de actuele besmettingen met het coronavirus in onze provincie per gemeente vanaf maart terug te vinden. De GGD'en en het RIVM verzamelen per dag het aantal gemelde besmettingen. Omrop Fryslân verwerkt de Friese cijfers in heldere grafieken.

De laatste weken laaide het virus weer even op en ook in Fryslân nam het aantal besmettingen toe. In onze trendgrafieken is dit goed terug te zien. Inmiddels daalt in Fryslân het aantal gemelde besmettingen per dag weer.

Meeste gevallen op 9 april

In de grafiek met besmettingen in Fryslân is goed te zien dat 9 april de zwaarste dag voor onze provincie was. Op die dag, op de kop af een maand na de eerste Friese gevallen in Gorredijk, werden er 36 mensen positief getest op het coronavirus. Tegelijk waren we ons op die dag nog maar nauwelijks bewust van de gevolgen voor de lange termijn. Op die bewuste 9 april werd nog overwogen om de Sneekweek gewoon door te laten gaan.

Verschillen per gemeente

Per gemeente bestaan grote verschillen. Zo zijn op de eilanden nauwelijks gevallen van besmetting, behalve een enkeling op Terschelling in april. De gevallen die we de afgelopen tijd in het nieuws zagen op jongerencamping Appelhof zijn in deze cijfers niet terug te vinden, omdat de besmettingen geregistreerd worden op basis van de woonplaats. De jongeren die logeerden op camping Appelhof wonen in Noord-Holland en werden dus daar als besmetting geregistreerd.

Uitschieters

Het zogenaamde 'cluster Dokkum' is wel goed terug te vinden in de grafiek van de gemeente Noardeast-Fryslân. Tussen 10 en 18 augustus werden daar veel meer mensen positief getest dan in andere gemeenten. Ook de besmettingsgolf in het AZC in Sneek op 8 mei is goed terug te zien. In de gemeente Súdwest-Fryslân is die dag een flinke uitschieter te zien in de cijfers.

Onderzoeksjournalist Eva Meesterberends

Vanaf vrijdag 28 augustus worden deze overzichtsgrafieken bijgehouden op de dossierpagina over het coronavirus op onze website. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd.

Trefwoorden: 
Cijfers coronavirus grafiek
(Advertentie)
(Advertentie)