PvdA Súdwest-Fryslân: zorgen over groot aantal externe krachten gemeente

28 aug 2020 - 10:20

De PvdA-fractie maakt zich grote zorgen over het grote aantal externe krachten en flexwerkers dat de gemeente Súdwest-Fryslân inhuurt. In 2019 is er ruim 10,7 miljoen euro uitgegeven aan inhuurkrachten. Dat betekent dat er continu 140 arbeidsplaatsen bezet worden door externen.

Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

Het gaat om ruim 16 procent van de totale loonsom van de gemeente in 2019, dat blijkt volgens de PvdA uit de jaarrekening. En dat terwijl er in de begroting afgesproken was om maximaal 6 procent van die loonsom in te zetten voor inhuur.

"Het schiet te ver door"

Fractievoorzitter Johan Feenstra vindt het aantal veel te hoog. Volgens de fractie zouden externen alleen moeten worden ingehuurd bij ziekte of drukke piektijden. En aan de andere kant is de werkgelegenheid erg van belang in deze tijd.

De flexibilisering schiet volgens de fractie te ver door. Door het gebruik van dergelijke arbeidscontracten ontstaan vaak problemen voor de werknemers om bijvoorbeeld een fatsoenlijk huis te kopen en pensioen op te bouwen.

"Gemeente heeft voorbeeldfunctie"

"In deze crisis is het heel belangrijk dat mensen werkzekerheid hebben. En dan is tien miljoen aan externe inhuur heel veel. Wij vinden dat dit drastisch naar beneden moet. De gemeente heeft ook een voorbeeldfunctie. We zijn overheid en worden betaald uit belastinggeld. We moeten laten zien dat mensen recht hebben op werkzekerheid," zegt fractievoorzitter Johan Feenstra.

Hij weet niet of het nu goedkoper is of niet. "Die vraag stellen we ook aan het college, want ik vermoed dat het duurder is om extern personeel in te huren. Als je dat doet via een uitzendbureau, dan is er ook een andere partij die er aan wil verdienen. We weten het niet, daarom vragen we het. Misschien kunnen we er geld op besparen."

Johan Feenstra van PvdA Súdwest-Fryslân

Het college van de gemeente wil nog geen reactie geven op het verhaal van de PvdA. De partij heeft ook vragen gesteld aan het college, die moeten nog in een raadsvergadering worden behandeld. Het college vindt het te voorbarig om via de media over dit onderwerp te communiceren.

(Advertentie)
(Advertentie)