Groepsaccommodaties hebben het moeilijk: groot verlies aan omzet

27 aug 2020 - 19:35

De groepsaccommodatie in Appelscha zit in een vrij zorgelijke situatie door het coronavirus. Het bedrijf heeft plaats voor 240 gasten in zijn drie locaties en gewoonlijk is de zomer en vlak erna het hoogseizoen. Maar momenteel is er één groep aanwezig, voor dit jaar bijna een unicum.

Groepsakkomodaasjes hawwe it dreech

Deze week is er een groep van zo'n 130 leerlingen van de Greijdanus-school uit Drenthe in Appelscha voor een introductieweek. Ze zijn verdeeld over de drie locaties. Het lijkt zo gewoon, maar dat is het niet. Er moet met van alles rekening worden gehouden. "De groep leeft in een bubbel en gaat contact met andere mensen uit de weg. De kinderen mogen wel dicht bij elkaar komen. Maar met de groepsleiding wordt strikt anderhalve meter afstand in acht genomen", vertelt Gert Hulzebosch, adjunct-directeur van de onderbouw bij Greijdanus.

Scholen zijn voorzichtig

Voor eigenaar Engbert Siderius is de Drentse school een mooie meevaller. En ook op de camping is het flink vol. Maar het maakt het seizoen allerminst goed. "Het omzetverlies bij de groepsaccommodaties loopt wel naar de 90 procent. En de totale omzet met de camping erbij ligt zo'n 65 procent lager. Scholen durven niet en zijn voorzichtig", zegt Siderius. Als de crisis voortduurt, ziet de toekomst er slecht uit. Dan is het niet ondenkbaar dat hij een accommodatie moet verkopen. "Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Engbert Siderius (l) eigenaar van de accommodatie en Gert Hulzebosch van school Greijdanus uit Meppel - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Aan de overheid heeft Siderius tot nu toe weinig gehad. Hij heeft geen vaste mensen in dienst en als ondernemer krijgt hij het minimum. "Wij hebben in het voorjaar 4000 euro gehad. Daar kun je de energierekening mee betalen. Maar het is een druppel op een gloeiende plaat. Wij hebben dit jaar net de derde locatie aangekocht en verbouwd. En de hypotheek loopt wel door. We hebben met de bank afgesproken dat we tot september niet hoeven af te lossen. En ik hoop dat we dat kunnen verlengen." Siderius is benieuwd naar het derde steunpakket dat het kabinet nu aan het voorbereiden is.

Toekomst

Siderius wil niet pessimistisch zijn over de toekomst. "Ik hoop dat het volgend jaar weer wat beter gaat. Ik denk dat mensen steeds meer naar de mogelijkheden beginnen te zien die er wel zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)