Provincie Fryslân wil culturele sector beter steunen, maar niet met geld

Provincie Fryslân wil geen geld in de Friese culturele sector steken, maar helpt wel op een andere manier. De cultuur is hard getroffen door de coronacrisis, zo bleek eerder uit onderzoek van Omrop Fryslân. Er zijn grote omzetverliezen, zelfs nu alles weer open is. Het is bijna niet te doen om op een rendabele manier te werken met de 1,5 meter regel.
© Poppoadium Iduna
Gedeputeerde Sietske Poepjes is duidelijk: de coronamaatregelen komen van de landelijke overheid, dus die moet de schade die er uit voortkomt ook repareren. Bovendien heeft de provincie al 5 miljoen euro uitgetrokken voor de gevolgen van het coronavirus, waarvan ook een deel naar cultuur is gegaan. "Dat is gebruikt voor een nieuw ticket-registratiesysteem voor alle Friese musea, zodat online kaarten beter kunnen worden besteld en het bezoek beter verdeeld kan worden. Of voor activiteiten in de buitenlucht. Zo heeft het Jopie Huismanmuseum een fietsroute ontwikkeld waar landschappen te zien zijn die Jopie Huisman heeft geschilderd."
Poepjes ziet ook dat de Friese culturele sector in zwaar weer verkeert en wil als provincie meer de kar trekken om de sector te helpen. "Gemeenten worden in deze coronacrisis veel bevraagd, we kunnen mensen van de provincie laten invliegen om gemeenten te helpen."

Feitsma: haal steun bij lokale overheid

Oud-wethouder van cultuur in Leeuwarden, Sjoerd Feitsma, denkt dat er nog veel te halen valt in het steunen van de sector door lokale overheden. Feitsma is net begonnen als directeur van het landelijke Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst. "Er kan gekeken worden naar het kwijtschelden van de huur. Het oprichten van een noodfonds door gemeenten is ook een idee, ook al is dat erg lastig."
Gemeenten zitten over het algemeen niet heel ruim in het geld. Feitsma heeft grote zorgen over de culturele sector in Fryslân. "Het is een kwetsbare sector die op z'n gat ligt, kijk vooral bij de zzp'ers hoe groot de schade is." Het is volgens hem belangrijk om als provincie en gemeente goed na te denken over wat ze overeind willen houden. "Je kunt misschien niet alles behouden als dit nog heel lang duurt."

Poepjes wijst naar landelijke overheid

Het is voor de culturele sector erg lastig om te werken met de 1,5 meter regel. Gedeputeerde Sietske Poepjes laat weten zich hard te maken om in provinciaal verband met het RIVM en de landelijke overheid te kijken naar andere mogelijkheden. "De 1,5 meter is geen doel, maar een middel. We moeten zien of er verantwoorde manieren zijn om open te blijven." Wel benadrukt ze dat de volksgezondheid voorop staat, hoe slecht de situatie in de cultuur ook is."
Sietske Poepjes © Omrop Fryslân
Poepjes vindt dat de bal vooral bij de landelijke overheid ligt, maar die is tot nu toe niet heel genereus geweest voor Fryslân. In het landelijke noodfonds voor cultuur zat 300 miljoen euro en daarvan is 2,2 miljoen euro naar Fryslân toegegaan. De regio komt er ook op andere vlakken ongunstig vanaf, zoals bij de verdeling van het geld van het Fonds Podiumkunsten: 86 procent van het geld gaat naar het Westen van het land.
Gedeputeerde Poepjes vindt dat jammer en noemt het 'oud denken.' Er wordt op dit moment onderhandeld over een tweede landelijk noodfonds voor cultuur en Poepjes hoopt dat hier meer geld uit beschikbaar komt voor de regio. Uiterlijk op Prinsjesdag, dat is op 15 september, wordt hier meer over bekend.
Verslaggever Wendy Kennedy met verschillende reacties over de culturele sector
Feitsma en Poepjes