Bar ZeeVaert op Vlieland mag weer open

Op Vlieland is ergernis over het sluiten van Bar & Rotisserie ZeeVaert. Deze horecazaak moest zaterdag op order van burgemeester Tineke Schokker dicht omdat de coronaregels niet goed werden gevolgd. Maar volgens eigenaar Léon Westers is het oneerlijk. Hij zette een filmpje op Facebook van een illegaal strandfeest. Maar dat de politie daar niet heeft ingegrepen, daar is burgemeester Schokker het niet mee eens.
ZeeVaert Bar & Rotisserie © Google Street View
Eigenaar Léon Westers snapt de sluiting van zijn zaak nog steeds niet. "Er wordt met twee maten gemeten, dat is heel vervelend. Ik heb een restaurant met 30 zitplaatsen, er zaten op het moment van de sluiting 25 mensen. Je weet eigenlijk niet waarom, want je denkt dat je het goed doet volgens de regels. Er hangen bordjes, er is desinfectiemiddel, registratiekaartjes, een portier bij de deur. Maar dan zie je wel dat er feesten georganiseerd worden voor de jeugd. Dat vind ik prima, maar dat zou dan eigenlijk ook volgens de regels moeten gaan. Maar als er 300 mensen op een strand staan, is dat gewoon illegaal."

Strandfeest

Het gebeurt wel eens vaker dat er dergelijke feesten worden georganiseer, geeft Westers aan. "Maar niet zo groot als deze ene keer. Er stonden twee politieagenten bij en die keken ernaar. Daar maakt iedereen zich wel zorgen over. Stel dat er corona uitbreekt op ons eiland, dat moeten we niet willen. Je moet niet teveel mensen bijeen brengen, maar dat is daar wel gebeurd. Er waren tenten op het strand gebouwd, harde muziek, een hoop alcohol. Niet zo slim."
Burgemeester Tineke Schokker is het niet helemaal met Westers eens. "Ten eerste: wij zijn ook afhankelijk van signalen. Dus als mensen wat horen: niet afwachten, maar bellen. En ten tweede: van een illegaal strandfeest weet ik dat de politie heeft ingegrepen. Dat is opengebroken, de politie heeft erbij gestaan om te kijken of de mensen zouden vertrekken. Dat is gebeurd. Dat is verder goed verlopen, ze hadden ook niet verwacht dat er zoveel man zouden komen. Zodra we weten dat er wat is waar geen rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen, dan grijpen we in."
Het is wel zo dat Vlieland lange stranden heeft, en niet veel politiemensen. "Dat kaarten wij ook aan bij de politie, die doet de verdeling over de eilanden. Dat is wel een uitdaging."
Volgens Westers heeft de sluiting van ZeeVaert mogelijk te maken met een agent die normaal niet op het eiland is. "Vanaf 1 juli heb ik een portier bij de deur staan. Vanaf 23.30 moet het terras leeg zijn. Dan staan er mensen voor de deur die nog naar binnen willen voor een drankje. Die moeten we helaas weigeren, want 30 zitplaatsen is weinig. Daar is nooit wat mee misgegaan. Er is nooit een wanklank geweest. Maar vrijdagavond was er een nieuwe agent die voor vier dagen op Vlieland gestationeerd was. Hij heeft een melding gedaan van mensen die door het restaurant zouden lopen en een biertje op de bar hadden gezet."
Ook daar is burgemeester Schokker het niet helemaal mee eens. "Er is geconstateerd dat er te veel mensen waren, de 1,5 meter afstand kon dus niet worden gehouden. Ook was er geen gezondheidscheck en niet alle gasten hadden zitplaats. Dat is reden voor een waarschuwing, als er dan nogmaals wordt geconstateerd dat er niet aan wordt voldaan, dan komen we tot het besluit om het te sluiten. Er moest een herstelplan op tafel komen. Dat hebben wij meteen beoordeeld en naar de Veiligheidsregio doorgestuurd."

ZeeVaert mag weer open

Toch kan Westers eerst weer opgelucht ademhalen. "Gisteren om half negen werden we gebeld door de ambtenaar van de gemeente Vlieland dat we de deur weer open mogen doen. Dat is goed nieuws, daar zijn we blij mee. Maar de sluiting, daar weten we eigenlijk nog niet van waarom het moest. Andere horeca-eigenaren hier op het eiland snappen er ook niets van. Ik kan het zelf ook niet vertellen. Maar je mist wel een dag omzet."
Burgemeester Tineke Schokker van Vlieland