Windsurfers bang om Kornwerderzand kwijt te raken aan kitesurfers

22 aug 2020 - 17:20

Windsurfers bij Kornwerderzand voelen zich buitengesloten door de gemeente en zijn bang dat ze hun stekje kwijt raken. Zo waren ze niet op de hoogte van een aantal recente veranderingen die de gemeente heeft uitgevoerd. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder parkeerruimte beschikbaar.

NOCH wynsurf makket WENDY

De windsurfers, verenigd in Stakeholders Windsurfen Afsluitdijk, hebben een brief geschreven aan de gemeente Súdwest Fryslân. "Wij maken ons grote zorgen dat de plek straks niet meer toegankelijk is voor een grote groep mensen zoals windsurfers, badgasten, maar ook kitesurfers. Je ziet het nu al dat er bijna niemand meer kan parkeren", zegt Twan Verseput, tweevoudig wereldkampioen speedsurfen.

Tegelijkertijd is hij bang dat de kitesurfers de plek willen toe-eigenen. Deze sport is de laatste jaren explosief gegroeid, maar er mag maar op een paar plekken met een kite gesurfd worden. Voor windsurfers gelden deze strenge regels niet, maar de plek bij Kornwerderzand is een unieke plek voor hen.

Windsurfer Twan Verseput

Wynsurfe - Foto: Shutterstock.com

Marcus Schluter heeft een kiteboardschool en geeft onder andere les bij Kornwerderzand. Hij is spotbeheerder bij de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV). Volgens hem hoeven de windsurfers zich geen zorgen te maken. Wel vindt hij het plekje bij Kornwerderzand heel klein, want eigenlijk is er niet voor iedereen ruimte. "Het strand is 70 meter breed en als je dan een zwemzone, een windsurfzone en een kitesurfzone aanlegt dan kunnen er bij wijze van spreken maar twee kitesurfers te water gaan."

Marcus Schluter

Volgens Schluter moet de gemeente een keuze make voor wie het strand wel en niet bedoeld is, en kan het niet voor iedereen zijn. De gemeente Súdwest-Fryslân wilde nog niet reageren omdat ze nog niet met beide partijen gepraat hebben.

Trefwoorden: 
Kornwerderzand windsurfers
(Advertentie)
(Advertentie)